Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Семи небанківським фінансовим установам анульовано ліцензії, чотирьом -  змінено обсяг ліцензії, одному страховику надано дозвіл на вихід з ринку

Семи небанківським фінансовим установам анульовано ліцензії, чотирьом - змінено обсяг ліцензії, одному страховику надано дозвіл на вихід з ринку

Національний банк України анулював семи небанківським фінансовим установам ліцензії на вид діяльності з надання фінансових послуг та виключив їх з Державного реєстру фінансових установ. Ще чотирьом небанківським фінансовим установам змінено обсяг ліцензії на діяльність фінансової компанії та одному страховику надано дозвіл на вихід з ринку.

Щодо анулювання ліцензій

На підставі власних заяв анульовано ліцензії на діяльність фінансової компанії з правом здійснювати діяльність з надання таких фінансових послуг:

  • факторинг – ТОВ “ФК “СУЧАСНІ РОЗРАХУНКОВІ СИСТЕМИ”  (ЄДРПОУ 38909619), ТОВ “ФК “ОМЕГА” (ЄДРПОУ 38103811), ТОВ “ГАЛЄРОН ФІНАНС” (ЄДРПОУ 42703970);
  • фінансовий лізинг – ТОВ “СІТІ ЛІЗИНГ” (ЄДРПОУ 44134203), ТОВ “ПРОФ-АГРО-ТРАНС” (код за ЄДРПОУ 42039339);
  • фінансовий лізинг, факторинг, надання коштів та банківських металів у кредит – ТОВ “СЕГУРА-КАПІТАЛ” (ЄДРПОУ 41617928).

Відповідно до пункту 826 глави 76 розділу ХІІ Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29.12.2023 № 199, ТОВ “ФК “СУЧАСНІ РОЗРАХУНКОВІ СИСТЕМИ”, ТОВ “ФК “ОМЕГА”, ТОВ “ГАЛЄРОН ФІНАНС”, ТОВ “СІТІ ЛІЗИНГ”, ТОВ “ПРОФ-АГРО-ТРАНС”, ТОВ “СЕГУРА-КАПІТАЛ” виключені з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку з анулюванням ліцензій на вид діяльності з надання фінансових послуг.

Також Національний банк анулював ліцензію на здійснення діяльності кредитної спілки та виключив з Державного реєстру фінансових установ на підставі заяви, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану*, КРЕДИТНУ СПІЛКУ “ДЖЕРЕЛО” (ЄДРПОУ 20525207). Вона мала спрощену ліцензію на здійснення діяльності кредитної спілки з правом надання коштів та банківських металів у кредит. Обсяг активів спілки станом на 01 серпня 2024 року становив 2432,97 тис. грн (0,18% від загального обсягу ринку кредитних спілок станом на цю дату), зобов’язань – 2797,71 тис. грн (0,34% від загального обсягу ринку кредитних спілок станом на цю дату).

Щодо зміни обсягу ліцензій на діяльність фінансової компанії

Крім того, на підставі власних заяв надано погодження зміни обсягу ліцензій на діяльність фінансової компанії:

  • ТОВ “ГЛІК ПЕЙ” (ЄДРПОУ 43596182), ТОВ “РОДЕО КАПІТАЛ” (ЄДРПОУ 37769432) – виключення з ліцензії такої фінансової послуги, як фінансовий лізинг;
  • ТОВ ФК “УКРАЇНСЬКИЙ ПЛАТІЖНИЙ ЦЕНТР” (ЄДРПОУ 39898755) – виключення таких фінансових послуг, як фінансовий лізинг, надання гарантій;
  • ТОВ “ФК “АМБРАС” (ЄДРПОУ 41361950) – виключення таких фінансових послуг, як факторинг, фінансовий лізинг.

Після зміни обсягу ліцензії на діяльність фінансової компанії:

ТОВ “ГЛІК ПЕЙ”, ТОВ ФК “УКРАЇНСЬКИЙ ПЛАТІЖНИЙ ЦЕНТР” матимуть право надавати фінансові послуги: надання коштів та банківських металів у кредит та факторинг;

 ТОВ “РОДЕО КАПІТАЛ” матиме право надавати такі фінансові послуги, як надання коштів та банківських металів у кредит, факторинг, надання гарантій;

ТОВ “ФК “АМБРАС” матиме право надавати фінансову послугу з надання коштів та банківських металів у кредит.

Щодо виходу з ринку страховика

Національний банк України надав дозвіл ПРАТ “СК “ПРЕСТИЖ” (ЄДРПОУ 38272117) на вихід з ринку шляхом виконання страхового портфеля та погодив план виходу товариства з ринку**.

Після завершення процедури виходу з ринку шляхом виконання страхового портфеля ПРАТ “СК “ПРЕСТИЖ” зобов’язане звернутися до Національного банку з заявою про анулювання ліцензії на здійснення страхової діяльності.

Рішення про вихід з ринку шляхом виконання страхового портфеля ПРАТ “СК “ПРЕСТИЖ” та затвердження Плану добровільного виходу було ухвалене на загальних зборах акціонерів компанії (протокол від 29 серпня 2024 року).

Відповідно до поданої страховиком звітності за перше півріччя 2024 року страховий портфель компанії формувався переважно за рахунок платежів зі страхування майна, крім страхування сільськогосподарської продукції, – 56%, страхування майна, що перевозиться [включаючи вантаж, багаж (вантажобагаж)] – 37%, страхування фінансових ризиків – 3% та інших видів страхування – 4%.

Обсяг страхових премій компанії в зазначеному періоді становив 59 323 тис. грн, сформовані страхові резерви – 14 003 тис. грн. За перше півріччя 2024 року страховик сплатив страхові відшкодування в обсязі 15 129 тис. грн. Частка компанії за страховими преміями на страховому ринку становить 0,3%.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 17 вересня 2024 року.

Довідково

*Кредитні спілки, які не мають зобов’язань за договорами про залучення внесків (вкладів / депозитів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, під час дії воєнного стану мають право звернутися до Національного банку із заявою про анулювання ліцензії на здійснення діяльності кредитної спілки та виключення кредитної спілки з Державного реєстру фінансових установ. Особливий порядок анулювання ліцензії на здійснення діяльності кредитної спілки та виключення кредитної спілки з Державного реєстру фінансових установ передбачений пунктами 203-209 постанови Правління Національного банку України “Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації” від 06.03.2022 № 39 (зі змінами).

**Процедура виходу з ринку страховика встановлена Положенням про добровільний вихід з ринку страховика та передачу страховиком страхового портфеля, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 25.12.2023 № 184 (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини