Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Семи небанківським установам анульовано ліцензії, вісім – виключено з реєстрів

Семи небанківським установам анульовано ліцензії, вісім – виключено з реєстрів

Національній банк України анулював ліцензії семи небанківським установам та виключив з Державного реєстру фінансових установ сім небанківських фінансових установ, а також  одну небанківську установу – з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Щодо анулювання ліцензій

ТОВ “СК "КВОРУМ" (ЄДРПОУ 38730427) відкликано* (анульовано) ліцензію на здійснення добровільного страхування відповідальності перед третіми особами [крім цивільної відповідальності власників наземного транспорту, відповідальності власників повітряного транспорту, відповідальності власників водного транспорту (включаючи відповідальність перевізника)] на підставі поданої страховиком заяви, керуючись особливим порядком відкликання (анулювання) ліцензії (ліцензій) на здійснення страхової діяльності.

Згідно з останньою поданою ТДВ "СК "КВОРУМ" звітністю за І квартал 2023 року станом на 31 березня 2023 року обсяг страхових премій компанії становив 10 644,8 тис. грн, активи за балансом – 52 809,01 тис. грн, страхові резерви – 6 010,1 тис. грн, частка ринку компанії за страховими преміями – 0,11%.

На підставі власних заяв анульовано всі наявні ліцензії таким установам:

  • ПТ "ЛОМБАРД "БЕРМАН І КОМПАНІЯ" (ЄДРПОУ 33212315);
  • ТОВ "ОТ "АДАЖІО" (ЄДРПОУ 43422281);
  • ТОВ "ФК "НАП ФІНАНС" (ЄДРПОУ 42628218);
  • ПРАТ "АГЕНТСТВО ПО РЕФІНАНСУВАННЮ ЖИТЛОВИХ КРЕДИТІВ" (ЄДРПОУ 38040228);
  • ТОВ "ОТОКОЧ УКРАЇНА" (ЄДРПОУ 41289707).

Щодо анулювання ліцензій та виключення з реєстрів

Національний банк відкликав (анулював) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг та виключив з Державного реєстру фінансових установ КС "Довіра" (ЄДРПОУ 25233076) на підставі її власної заяви, керуючись особливим порядком** під час дії воєнного стану.

КС "Довіра" мала дві ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, та на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення.

Обсяг активів КС "Довіра" станом на 01 квітня 2023 року становив 1 315,50 тис. грн (0,10% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання –  119,80 тис. грн (0,02% від загального обсягу ринку кредитних спілок).

Крім того, на підставі поданих документів ПТ "ЛОМБАРД "БЕРМАН І КОМПАНІЯ", ТОВ "ОТ "АДАЖІО", ТОВ "ФК "НАП ФІНАНС", ПРАТ "АГЕНТСТВО ПО РЕФІНАНСУВАННЮ ЖИТЛОВИХ КРЕДИТІВ" виключено з Державного реєстру фінансових установ.

Також на підставі власних заяв виключено:

  • ТОВ "УКРФІНСТАНДАРТ" (ЄДРПОУ 38216487) з Державного реєстру фінансових установ;
  • ТОВ "ГЕТКАР ЛІЗИНГ" (ЄДРПОУ 41347983) з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

ТОВ "ФК "ВЕРОНА" (ЄДРПОУ 41602157) виключено з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку із прийняттям Національним банком України рішення про анулювання (відкликання) у небанківської фінансової установи усіх наявних ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 02 червня 2023 року.

Довідково

*Відповідно до пункту 189 постанови Правління Національного банку України "Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації" від 06 березня 2022 року № 39 (зі змінами) (далі – Постанова № 39) установлено, що страховик під час дії воєнного стану в Україні має право скористатися особливим порядком відкликання (анулювання) ліцензії (ліцензій) на здійснення страхової діяльності, передбаченим у пунктах 1810 – 1817 Постанови № 39.

**Кредитні спілки, які не мають зобов’язань за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, під час дії воєнного стану мають право звернутися до Національного банку із заявою про відкликання (анулювання) ліцензій та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ.

Особливий порядок відкликання (анулювання) усіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ передбачений пунктами 182-188 постанови Правління Національного банку України "Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації" від 06 березня 2022 року № 39 (зі змінами).

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини