Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Шести небанківським установам анульовано ліцензії, п’ять установ виключено з реєстрів

Шести небанківським установам анульовано ліцензії, п’ять установ виключено з реєстрів

Національний банк України анулював ліцензії шести небанківським установам та виключив з Державного реєстру фінансових установ чотири небанківські фінансові установи, а одну небанківську установу – з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Щодо анулювання ліцензій

На підставі власних заяв анульовано всі наявні ліцензії:

  • ПТ “ЛОМБАРД “ЕКСПРЕС-ГОТІВКА” ТОВ “СВІТ ФІНАНСОВИХ РІШЕНЬ” І КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 38083827);
  • ТОВ “АСТРА.ФІНАНС” (ЄДРПОУ 42827160);
  • ТОВ “НАВІА ІНВЕСТ” (ЄДРПОУ 41529706);
  • ТОВ “СУЧАСНА ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 35296444);
  • КС “ЗАСТАВНИЙ ДІМ” (ЄДРПОУ 44288203);
  • КС “КРЕЗ-КАПІТАЛ” (ЄДРПОУ – 26485222).

Ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг КС “ЗАСТАВНИЙ ДІМ” та КС “КРЕЗ-КАПІТАЛ” відкликано (анульовано) на підставі власних заяв кредитних спілок, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану*.

КС “ЗАСТАВНИЙ ДІМ” мала дві ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, та на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення. Обсяг активів КС “ЗАСТАВНИЙ ДІМ” станом на 01 січня 2023 року становив 30,71 тис. грн (0,002% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання – 32,65 тис. грн (0,004% від загального обсягу ринку кредитних спілок).

КС “КРЕЗ-КАПІТАЛ” мала одну ліцензію на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту. Обсяг активів КС “КРЕЗ-КАПІТАЛ” станом на 01 січня 2023 року становив 6 247,75 тис. грн (0,49% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання – 894,82 тис. грн (0,12 % від загального обсягу ринку кредитних спілок).

Щодо виключення з реєстрів

На підставі поданих документів ПТ “ЛОМБАРД “ЕКСПРЕС-ГОТІВКА” ТОВ “СВІТ ФІНАНСОВИХ РІШЕНЬ” І КОМПАНІЯ”, ТОВ “АСТРА.ФІНАНС”, КС “ЗАСТАВНИЙ ДІМ” та КС “КРЕЗ-КАПІТАЛ” виключено з Державного реєстру фінансових установ, а ТОВ “НАВІА ІНВЕСТ” – з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 16 березня 2023 року.

Довідково

*Кредитні спілки, які не мають зобов’язань за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, під час дії воєнного стану мають право звернутися до Національного банку із заявою про відкликання (анулювання) ліцензій та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ.

Особливий порядок відкликання (анулювання) усіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ визначений у пунктах 182–188 постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39 "Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації" (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини