Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Сім фінансових установ добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України відкликав (анулював) ліцензії на надання фінансових послуг у семи фінансових установ на підставі поданих ними заяв.

Такі рішення ухвалив Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг на засіданні 5 лютого 2021 року:

  1. Відкликати всі ліцензії:
  • у ТОВ “ФК “ПРОІНВЕСТО” (ЄДРПОУ 40122676) три ліцензії – на надання послуг з факторингу, надання послуг з фінансового лізингу, а також на надання коштів у позику, у тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • у ПТ “ПП “ІМЕКС ГРУПП” І КОМПАНІЯ “ЛОМБАРД ТРАСТ” (ЄДРПОУ 36374177) одну ліцензію на надання коштів у позику, у тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • у ТДВ “СК “ГРАНІТ” (ЄДРПОУ 42217958) шість ліцензій на здійснення таких видів страхування: добровільного страхування майна (іншого, ніж передбачено в пунктах 5‑9 статті 6 Закону України “Про страхування”), добровільного страхування вантажів та багажу (вантажобагажу), добровільного страхування від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ, добровільного страхування кредитів (у тому числі відповідальності позичальника за непогашення кредиту), добровільного страхування фінансових ризиків, а також добровільного страхування наземного транспорту (крім залізничного).

Обсяг страхових премій ТДВ “СК “ГРАНІТ” (ЄДРПОУ 42217958)за девʼять місяців 2020 року становив 219,3 млн грн. Частка ринку страхової компанії за страховими преміями становила 0,7% від загального обсягу страхових премій. Страхова компанія займалася переважно страхуванням майна та фінансових ризиків, а також страхуванням від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ. Станом на 30 вересня 2020 року частка премій від цих видів страхування становила 98% від валових страхових премій компанії. Страхова компанія зазначила, що всі договори страхування (перестрахування) станом на 11 грудня 2020 року припинені через завершення строку дії. У ТДВ “СК “ГРАНІТ” немає зобов’язань за договорами страхування чи перестрахування та невиконаних (або прострочених) зобов’язань перед страхувальниками.

Активи ТОВ “ФК “ПРОІНВЕСТО” становили 1,24 млрд грн, або 0,7% від загального обсягу ринку фінансових компаній, станом на 1 жовтня 2020 року. Активи ПТ “ПП “ІМЕКС ГРУПП” І КОМПАНІЯ “ЛОМБАРД ТРАСТ” становили 1,34 млн грн, або 0,03% від загального обсягу ломбардів, станом на 1 жовтня 2020 року.

  1. Відкликати ліцензію на надання гарантій:
  • у ТОВ “ФК “КРАУЧ” (ЄДРПОУ 42757130);
  • у ТОВ “ФК “ПЛАЗА ІНВЕСТ” (ЄДРПОУ 43415392);
  • у ТОВ “ПРОЕКТ-ГАРАНТ” (ЄДРПОУ 42228781);
  • у ТОВ “ФК “ТАЙГЕР ІНВЕСТ” (ЄДРПОУ 43152640).

Слід зазначити, що ці фінансові компанії продовжують свою діяльність та мають діючі ліцензії на інші види діяльності. У них були відкликані ліцензії виключно на надання гарантій у зв’язку з тим, що ці фінансові компанії не планували вести активну діяльність з надання гарантій і не були готові до виконання обов’язкових нормативів, які набрали чинності з 1 травня 2020 року. Тому фінансові компанії добровільно відмовилися від ліцензій на цей вид діяльності.

У грудні 2020 року Національний банк нагадав усім фінансовим компаніям-гарантам про необхідність виконання обов’язкових нормативів. Дві третини фінансових компаній-гарантів із 354 ліцензованих не дотримуються вимог нормативів та мають хоча б один невиконаний норматив. Про це свідчать результати поданої фінансової звітності за девʼять місяців 2020 року.

Довідково

Після відкликання  ліцензій фінансова компанія позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу права  виконувати свої зобов’язання перед кредиторами.

Перевірити чинні ліцензії фінансової установи можна на сайті Національного банку

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини