Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Сім страховиків виключені з реєстру через відсутність чинних ліцензій

Національний банк України виключив з Державного реєстру фінансових установ (далі – Реєстр) сім страхових компаній у зв’язку з тим, що вони не мають чинних ліцензій.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 4 червня 2021 року.

Йдеться про такі компанії:

  • ТДВ “СК “ДОМІНАНТ” (ЄДРПОУ 35850814);
  • ТДВ “СК “ЧЕСНО-СТРАХУВАННЯ” (ЄДРПОУ 39989758);
  • ТДВ “СК “АФІНА-АВТО” (ЄДРПОУ 39380534);
  • ТДВ “СК “ГЕРМЕС” (ЄДРПОУ 41408223);
  • ТДВ “СК “ЄСГ” (ЄДРПОУ 40344723);
  • ТДВ “СК “МЕГА ПОЛІС” (ЄДРПОУ 42369128);
  • ПРАТ “СК “ВЕЛС” (ЄДРПОУ 19022263).

Ліцензії цих семи страховиків анульовані 27 травня 2021 року, а саме Національний банк застосував до цих компаній захід впливу у вигляді відкликання (анулювання) ліцензій. Підставою стала відмова страховиків у проведенні перевірки.

Раніше, 2 квітня 2021 року, Національний банк застосував до цих компаній (окрім ТДВ “СК “ЄСГ”) захід впливу у вигляді тимчасового зупинення всіх ліцензій. Підставою стало неподання (неповне подання) звітності за 9 місяців 2020 року. Страховики це порушення не усунули.

Також страховики не подали звітність за І півріччя 2020 року (крім ПРАТ “СК “ВЕЛС”) та за 2020 рік. Тобто вони жодного разу не звітували Національному банку.

Нагадаємо, що подання звітності регулятору – базовий обов’язок страховика. Адже відповідно до статті 33 Закону України “Про страхування” страховики зобов’язані щоквартально подавати фінансову звітність та інші звітні дані, а також давати на запити регулятора необхідні пояснення щодо звітних даних. Саме на основі звітності компанії Національний банк здійснює нагляд, зокрема оцінює фінансовий стан страховика, дотримання нормативів тощо.

Крім того, три із семи зазначених страховиків були порушниками обов’язкових нормативів платоспроможності та достатності капіталу на останню дату, на яку вони прозвітували.

Після виключення з Реєстру вищезазначені компанії остаточно втратили статус фінансової установи. Виключення страховика з Реєстру не звільняє від обов’язку виконувати зобов’язання перед клієнтами.

Довідково

Національний банк має можливість ухвалити рішення про виключення фінустанови з Державного реєстру фінансових установ, якщо установа не має чинних ліцензій на надання фінансових послуг. Це передбачено Положенням Про Державний реєстр фінансових установ (абзац сьомий пункту 1 розділу XIX), затвердженим розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 28.08.2003 № 41 (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини