Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Синергія діалогу Національного банку з бізнесом: відбулася зустріч із керівниками підприємств України, які беруть участь в опитуваннях НБУ

Синергія діалогу Національного банку з бізнесом: відбулася зустріч із керівниками підприємств України, які беруть участь в опитуваннях НБУ

Національний банк 15 листопада 2023 року провів онлайн-зустріч з керівниками українських підприємств, які беруть участь в опитуваннях щодо їх ділових очікувань. Незмінна мета цих регулярних зустрічей  – поінформувати представників бізнесу про шляхи реалізації Національним банком поточних ключових завдань та отримати зворотний зв'язок, обговоривши в інтерактивному форматі питання, які цікавлять представників підприємств.

"Ми захоплюємося надзвичайною стійкістю та адаптивністю українського бізнесу та вдячні за постійний продуктивний діалог з Національним банком. Результати опитувань підприємств є важливою інформацією, що береться  НБУ до уваги, зокрема під час ухвалення рішень з монетарної та валютно-курсової політики. Синергія нашої співпраці з бізнесом, безумовно, сприяє економічному відновленню та нашій спільній Перемозі", – зазначив заступник Голови  НБУ Сергій Ніколайчук у вітальному слові до учасників зустрічі.  

У заході, що зібрав рекордну кількість учасників –120 представників 105 підприємств майже всіх видів діяльності та регіонів України, від Національного банку взяли участь представники департаментів статистики та звітності, монетарної політики і економічного аналізу, відкритих ринків, фінансової стабільності, фінансового моніторингу.

Програма зустрічі традиційно охопила широке коло питань, з акцентом на нещодавні рішення і подальші плани НБУ за напрямами монетарної та валютно-курсової політики.

Адаптація економіки та монетарної політики НБУ до умов повномасштабної війни

Попри повномасштабне вторгнення та терористичні атаки росії, фінансова система та НБУ добре функціонують і підтримують потреби оборони України. Вдалося уникнути найгіршого сценарію – демонетизації економіки: гривня виконує свої функції. Це є результатом дотримання НБУ свого мандата із забезпечення цінової та фінансової стабільності як підґрунтя для обороноздатності країни під час воєнного стану та подальшого швидкого відновлення в мирний час.

Економіка. Прогноз реального ВВП (Інфляційний звіт, жовтень 2023 року) поліпшено із 2.9% до 4.9% у 2023 році через вищу адаптивність бізнесу та населення до воєнних умов, кращі, ніж припускалося, врожаї (за оцінкою НБУ, рекордна врожайність забезпечить 1.3 в.п. додаткового внеску у зростання реального ВВП у 2023 році), а також розширення альтернативних шляхів експортних постачань та суттєвіші обсяги бюджетних видатків.

У 2024 році економіка зросте на 3.6%, а у 2025 році зростання пришвидшиться до 6% насамперед через очікуване зниження безпекових ризиків. Останнє сприятиме повноцінному розблокуванню морських портів, розширенню можливостей для інвестиційної та господарської діяльності, активнішому поверненню в Україну вимушених мігрантів.

Інфляція. НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2023 рік з 10.6% до 5.8% переважно через вплив високих врожаїв на динаміку продовольчих цін. Водночас НБУ підвищив прогноз інфляції на 2024 рік – з 8.5% до 9.8%. Пришвидшення зростання цін зумовлюватиметься низькою цьогорічною базою порівняння для вартості продовольчих товарів, збереженням тиску на витрати бізнесу через перегляд припущення щодо безпекових ризиків, збільшенням зарплат та прискоренням зростання адміністративно регульованих цін.

Ринок праці. За браку офіційної статистики результати опитувань підприємств – цінна інформація для відстеження ситуації в реальному секторі економіки, зокрема й на ринку праці. Відновлення попиту на працю триває: кількість вакансій зростає, однак вона усе ще є нижчою за рівень 2021 року, водночас відновлення нерівномірне за галузями та регіонами, що відображає зміни у структурі економіки. Натомість кількість резюме скорочується через міграцію, мобілізацію та збільшення зайнятості. Зберігається брак кваліфікованих працівників.

Міжнародна допомога. Офіційне фінансування залишається основним джерелом покриття високого дефіциту державного бюджету. Завдяки допомозі міжнародних партнерів Україна також має змогу фінансувати значний дефіцит поточного рахунку, а НБУ – підтримувати високий рівень міжнародних резервів та балансувати валютний ринок.

Монетарна політика. Національний банк, зважаючи на формування необхідних передумов, як-то стійке зниження інфляції, достатній рівень реальної дохідності  гривневих інструментів,  прийнятний рівень ризиків для курсової стійкості та фінансової стабільності, перейшов до наступного етапу адаптації монетарної політики, зокрема продовжив пом’якшувати валютні обмеження, розпочав цикл зниження процентних ставок та перейшов до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Подальше пом’якшення процентної політики враховуватиме необхідність підтримання привабливості гривневих активів, що є важливою передумовою наступних кроків з валютної лібералізації та збереження курсової стійкості.

Основні тенденції валютного ринку

Ситуація на валютному ринку після переходу до режиму керованої гнучкості курсу залишається стабільною завдяки ґрунтовній підготовчій роботі з формування необхідних передумов.

Попит на валюту, який  очікувано підвищився у перші дні дії нового курсового режиму, швидко стабілізувався на тлі послідовних дій НБУ та відсутності різких змін курсу.

Наразі ринок адаптувався до нових умов: з початку дії курсового режиму керованої гнучкості, курс помірно коливається в обидва боки, загалом гривня зміцніла як в безготівковому, так і готівковому сегментах, обсяги та сальдо клієнтських операцій повернулися на рівень попередніх місяців, а укладання угод міжбанками відбувається рівномірніше упродовж дня. Обсяги операцій між банками на валютному ринку без участі НБУ зросли після запровадження нового курсового режиму в 1.5 раза. Це відображає поступове збільшення глибини та ліквідності ринку.

Національний банк постійно присутній на ринку, щоб компенсувати структурний дефіцит валюти, який буде ще досить тривалий час, ураховуючи специфіку воєнної та поствоєнної економіки.

НБУ має достатній обсяг міжнародних резервів, щоб і надалі забезпечувати курсову стійкість у межах режиму керованої курсової гнучкості.

Успішна адаптація валютного ринку до роботи в нових умовах сприятиме формуванню підґрунтя для подальшого просування Дорожньою картою валютної лібералізації.

Плани НБУ щодо подальшого пом’якшення валютних обмежень

Попри війну Національний банк поступово пом'якшує валютні обмеження, які були запроваджені на початку повномасштабного вторгнення росії. Цей процес відбувається поетапно відповідно до затвердженої та оприлюдненої Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

Наразі НБУ впевнено просувається першим етапом пом'якшення валютних обмежень. На цьому етапі кроки спрямовуються на мінімізацію множинності обмінних курсів, лібералізацію торгових операцій, а також сприяння новим кредитам та інвестиціям. Зокрема, в частині сприяння новим залученням капіталу вже надано можливість повертати "нові" борги кредиторам з-за кордону, а також кредити, надані чи забезпечені гарантією міжнародної фінансової організації, експортно-кредитного агентства тощо. Триває робота  над формуванням найприйнятнішого дизайну й етапності послаблення обмежень на репатріацію нових дивідендів.

Перехід до другого етапу пом’якшення валютних обмежень відбудеться після завершення адаптації валютного ринку до роботи в умовах керованої гнучкості обмінного курсу та за формування стійких сприятливих макрофінансових передумов. На цьому етапі фокус уваги зосередиться на лібералізації торгового фінансування в частині кредитування експортерів та імпортерів, управлінні валютними ризиками банків, а також можливості репатріації відсотків за борговими зобов’язаннями та інвестиціями, наданими чи здійсненими до початку повномасштабної війни.

На третьому етапі передбачається можливість виплат основних сум за кредитами та інвестиціями, лібералізація операцій населення та операцій з деривативами, можливість кредитування нерезидентів та інвестицій за кордон.

Упровадження всіх заходів з реалізації валютно-курсової політики здійснюватиметься поступово, лише за формування стійких макрофінансових передумов та після належного аналізу як їх потенційного впливу на курсову та фінансову стійкість, так і ефективності попередніх кроків. Національний банк працює над цим у тісній координації з МВФ.

Під час зустрічі представники Національного банку також відповіли на запитання бізнес-спільноти, які стосувалися особливостей поточної роботи банківського сектору та новел фінансового моніторингу.

Довідково

Національний банк продовжуватиме практику регулярних зустрічей із керівниками підприємств, які беруть участь в опитуваннях щодо їх ділових очікувань, і традиційно запрошує їх активніше долучатися до онлайн-опитувань у мобільному застосунку "Щомісячні опитування підприємств". Завантажити його можна на Google Play та Apple Store.

 

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Адаптація економіки України та монетарної політики НБУ до умов повномасштабної війни
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Валютний ринок, основні тенденції
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини