Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Суд вчергове підтвердив неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам

Суд вчергове підтвердив неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам

Господарський суд міста Києва підтвердив неможливість повернення державного ПриватБанку колишнім власникам. Так, ухвалою Господарського суду міста Києва від 27 листопада 2023 року закрито провадження у справі про визнання недійсними договорів купівлі-продажу ПриватБанку, внаслідок яких держава набула у власність 100% акцій банку в грудні 2016 року, та зобов’язання повернути колишньому акціонеру у власність акції банку. 

Справа була відкрита за позовом колишнього акціонера ПриватБанку Геннадія Боголюбова до НБУ, Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів, ПриватБанку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Він намагався в судовому порядку повернути у власність акції ПриватБанку та оскаржити договір купівлі-продажу акцій неплатоспроможного ПриватБанку, внаслідок якого держава набула у власність 100% акцій банку та витратила на його докапіталізацію понад 155 млрд грн.

За словами начальника управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку України Віктора Григорчука, суд закрив провадження у справі на підставі норм Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності" № 590-ІХ. Адже відповідно до цього закону провадження з такими позовними вимогами підлягають закриттю. Позивач сформував такі позовні вимоги, наслідком задоволення яких є повернення йому акцій банку, однак закон це прямо забороняє, що й констатував суд.

Віктор Григорчук також нагадав, що відповідно до статті 41 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" після укладення договору купівлі-продажу акцій неплатоспроможного банку та їхньої передачі інвестору держава як інвестор не може бути позбавлена права власності на придбані нею акції банку та такі акції не можуть бути витребувані на користь попереднього власника.

Нагадуємо, Велика Палата Верховного Суду 15 лютого 2023 року залишила в силі ухвалу Господарського суду міста Києва від 2 червня 2021 року, якою було закрито провадження у справі за позовом колишнього голови правління та міноритарного акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета про визнання недійсними договорів купівлі-продажу ПриватБанку.

Таке рішення не тільки поставило крапку в цій справі, а й дає змогу вирішити понад 40 ініційованих іншими пов’язаними з ПриватБанком особами подібних спорів та унеможливить повернення акцій державного банку колишнім власникам.

Довідково

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про входження держави до капіталу ПриватБанку 18 грудня 2016 року. 

Перехід ПриватБанку у власність держави відбувся відповідно до ст. 411 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Це рішення дало змогу уникнути системних ризиків для банківського сектору та стало запорукою збереження фінансової стабільності у країні.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини