Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Суд відмовив власнику АТ "Дельта Банк" у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність

Суд відмовив власнику АТ "Дельта Банк" у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність

Господарський суд міста Києва 09 вересня 2024 року при повторному розгляді прийняв ухвалу про відмову бенефіціарному власнику АТ "Дельта Банк" Миколі Лагуну у відкритті провадження у справі про власну неплатоспроможність.

"Процедура відновлення платоспроможності фізичної особи передбачає можливість добросовісних боржників відповідально врегулювати свої борги та знайти компроміс із кредиторами. Однак важливо, щоб ці правові інструменти не використовувались для ухилення від відповідальності та виконання зобов’язань. Зловживання цією системою не лише підриває довіру кредиторів, але й спотворює справедливість, на яку спрямоване законодавство про банкрутство", – прокоментував судове рішення начальник управління правової та судової роботи з проблемними активами Юридичного департаменту Національного банку Сергій Бойко .

Так, відповідно до проєкту плану реструктуризації боргів Миколи Лагуна, яким він доповнив свою заяву до суду, з загальної суми  його заборгованості в розмірі 12,635 млрд грн  списанню підлягає 10,752 млрд грн, що становить 85% від загальної заборгованості. Як зазначив боржник у своїй заяві, в тому числі він заборгував АТ "Державний ощадний банк України" 5,541 млрд грн, АТ "Державний експортно-імпортний банк України"  – 1,421 млрд грн.

Як зазначається в ухвалі суду, пропозиція Миколи Лагуна із реструктуризації боргу не відповідає закономірним очікуванням кредиторів, серед яких два державних банки. За оцінкою суду, обставини справи загалом не свідчать про добросовісність поведінки боржника, а також про те, що боржник прагнутиме компромісу з кредиторами щодо умов реструктуризації боргів та вживатиме заходів для задоволення їх вимог. Також Микола Лагун з 2022 року фактично проживає за кордоном, а на території України перебуває в розшуку.

Нагадуємо, що в серпні 2023 року Микола Лагун звернувся до Господарського суду міста Києва з заявою про відкриття провадження у справі про власну неплатоспроможність.

Господарський суд міста Києва 06 грудня 2023 року відмовив Миколі Лагуну у відкритті провадження у справі про власну неплатоспроможність.

Микола Лагун оскаржив ухвалу Господарського суду міста Києва в суді апеляційної інстанції. Північний апеляційний господарський суд 28 лютого 2024 року скасував  ухвалу суду першої інстанції і відправив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Національний банк оскаржив це судове рішення у Верховному Суді. Верховний Суд 25 червня 2024 року частково задовольнив касаційну скаргу Національного банку на постанову суду апеляційної інстанції, змінивши мотивувальну частину постанови та визначивши, що Національний банк є заставним кредитором відносно боржника, що обумовлює його статус учасника у справі та дає право заперечувати проти відкриття провадження. Водночас Верховний Суд залишив без змін резолютивну частину постанови Північного апеляційного господарського суду про скасування ухвали Господарського суду міста Києва від 06 грудня 2023 року.

Довідково

Національний банк України відніс АТ "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних у березні 2015 року, а в жовтні 2015 року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Миколі Лагуну на той момент належало 70,6% акцій АТ "Дельта Банк".

Станом на сьогодні заборгованість за кредитами рефінансування АТ "Дельта Банк", виконання яких забезпечується майном, переданими Миколою Лагуном в іпотеку та заставу Національному банку, становить 379,2 млн грн.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини