Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Тарифи за платежі у СЕП тимчасово скасовані

Тарифи за платежі у СЕП тимчасово скасовані

Національний банк тимчасово скасував тарифи за платежі в Системі електронних платежів (далі – СЕП) на період карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусу (COVID-19).

Протягом цього періоду Національний банк не стягуватиме з банків плату за здійснення розрахунків у системі. Зокрема, з 24 березня 2020 року скасовується діюча плата для банків за оброблення електронних розрахункових документів та повідомлень у СЕП.

"Наш пріоритет в умовах карантину – дистанційність. Ми прагнемо, щоб безготівкові платежі були дешевшими, ніж готівкові, та вживаємо необхідні кроки у цьому напрямі. Ми рекомендуємо банкам діяти відповідно і знижувати вартість онлайн розрахунків для своїх клієнтів. Це наша спільна соціальна відповідальність та турбота про українців", – наголосив заступник Голови Національного банку Сергій Холод.

Відповідні зміни ухвалені постановою Правління Національного банку України від 20 березня 2020 року № 36 "Про внесення змін до окремих тарифів на послуги (операції), що надаються (здійснюються) Національним банком України, та скасування постанови Правління Національного банку України від 27 грудня 2019 року № 160".

Після припинення карантину Національний банк відновить тарифи за послуги, що надаються в СЕП, про що повідомлятиметься додатково*.

Про інші заходи, які Національний банк вирішив запровадити для підтримання банківської системи на час обмежень, пов’язаних з поширенням COVID-19, читайте за посиланням.

Довідково:

Система електронних платежів Національного банку (СЕП) – державна банківська платіжна система, що забезпечує проведення міжбанківського переказу через рахунки, відкриті в Національному банку України.

Національний банк України є платіжною організацією та розрахунковим банком системи. Це єдина системно важлива платіжна система в Україні. Вона забезпечує здійснення 96% міжбанківських переказів коштів у національній валюті в межах України.

Учасниками СЕП станом на 01 січня 2020 року є  75 банків, Державна казначейська служба та Національний банк України.


* Запровадження нових тарифів на послуги в СЕП, що мали вступити в дію з 24 березня 2020 року, відтерміновується.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини