Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Три кредитні спілки виключено з реєстру

Три кредитні спілки виключено з реєстру

Національний банк України виключив з Державного реєстру фінансових установ три кредитні спілки.

Так, з реєстру виключено КС “ЕДЕЛЬВЕЙС” (ЄДРПОУ 33009885) у зв’язку з анулюванням (відкликанням) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

Нагадаємо, 30 вересня 2022 року Національний банк застосував до КС “ЕДЕЛЬВЕЙС” захід впливу у вигляді відкликання (анулювання) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме – на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення.

Також Національний банк відкликав (анулював) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг КС “Авіаційних робітників Міністерства оборони України” (ЄДРПОУ 26365147) та КС “Кредитна спілка профспілок УМВС України в Рівненській області” (ЄДРПОУ 25930065) та  виключив ці кредитні спілки з Державного реєстру фінансових установ на підставі їх власних заяв, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану.

Кредитна спілка “Авіаційних робітників Міністерства оборони України” мала дві ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, а також на залучення фінансових активів із зобов'язанням щодо наступного їх повернення.

Кредитна спілка “Кредитна спілка профспілок УМВС України в Рівненській області” мала одну ліцензію на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 26 жовтня 2022 року.

Довідково

Кредитні спілки, які не мають зобов’язань за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, під час дії воєнного стану мають право звернутися до Національного банку із заявою про відкликання (анулювання) ліцензій та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ.

Особливий порядок відкликання (анулювання) усіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ передбачений пунктами 182–188 постанови Правління Національного банку України “Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації” від 06 березня 2022 року № 39 (зі змінами).

Крім того, нагадаємо, підпунктом 4 пункту 560 глави 68 розділу ХІ Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року №  153 визначено, що підставою для виключення надавача фінансових послуг з ДРФУ є прийняття Національним банком України рішення про анулювання (відкликання) усіх ліцензій/останньої з наявних у надавача фінансових послуг ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини