Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Три учасники небанківського ринку виключені з реєстрів за власними заявами та дев’ять установ добровільно відмовилися від ліцензій

Три учасники небанківського ринку виключені з реєстрів за власними заявами та дев’ять установ добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України виключив із Державного реєстру фінансових установ Кредитну спілку "ДОВІРА-ІЧНЯ" (ЄДРПОУ 33380455) та Кредитну спілку "ШАНС" (ЄДРПОУ 25230988), а також з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, – ТОВ “ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ “АЛЬФА-СТАР” (ЄДРПОУ 40916468). Усі три учасники небанківського ринку виключені з реєстрів за власними заявами.

Відповідні рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг (далі – Комітет) ухвалив на засіданні 28 травня 2021 року.

Кредитна спілка "ДОВІРА-ІЧНЯ" мала ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, яка була анульована на цьому ж засіданні Комітету. Обсяг зобов’язань кредитної спілки становив 0,3 тис. грн (0,00003 % від загального обсягу ринку) станом на 1 квітня 2021 року, а  обсяг її активів – 16,3 млн грн (0,7% від загального обсягу ринку).

Кредитна спілка “ШАНС” мала дві ліцензії – на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, а також на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення. Обидві ліцензії анульовано 30 квітня 2021 року. Обсяг зобов’язань кредитної спілки становив 607 тис. грн (0,01% від загального обсягу ринку) станом на 1 квітня 2021 року, а  обсяг її активів – 1 млн грн (0,01% від загального обсягу ринку).

ТОВ “ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ “АЛЬФА-СТАР” мало ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу, яка була анульована 30 липня 2020 року.

Також Національний банк відкликав (анулював) ліцензії на надання фінансових послуг у дев’яти фінансових установ на підставі поданих ними заяв.

Відкликано усі наявні ліцензії в:

  • ТОВ “ФК “АВАНСАР” (ЄДРПОУ 40199031) три ліцензії – на надання послуг з факторингу, на надання послуг з фінансового лізингу, а також на надання гарантій;
  • ТОВ “ФК “АРМАДА” (ЄДРПОУ 41704491) дві ліцензії – на надання послуг з факторингу та надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • ТОВ “Є-КЕШ” (ЄДРПОУ 41548844) ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • ТОВ “КАСКАД ФІНАНС” (ЄДРПОУ 43481373) ліцензію на надання послуг з факторингу;
  • ТОВ “РІО ФІН” (ЄДРПОУ 42567894) дві ліцензії – на надання послуг з факторингу та на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • ПРАТ “СК “КАПІТАЛ-СТРАХУВАННЯ” (ЄДРПОУ 34807946) 12 ліцензій на різні види страхування;
  • ТДВ “СК “ФІНТЕХ” (ЄДРПОУ 43199867) шість ліцензій на різні види страхування;
  • КС "ДОВІРА-ІЧНЯ" (ЄДРПОУ 33380455) ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту. Кредитну спілку виключено з відповідного реєстру на цьому ж засіданні Комітету.

Додатково повідомляємо, що обсяг страхових премій ПРАТ “СК “КАПІТАЛ-СТРАХУВАННЯ” за перший квартал 2021 року становив 122,5 млн грн. Частка ринку компанії за страховими преміями становила 1,1 % від загального обсягу премій. Компанія займалася переважно страхуванням фінансових ризиків, страхуванням від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ, майна, вантажів та багажу, а також медичним страхуванням. Частка премій від цих видів страхування становила 87,6% від усіх валових премій компанії станом на 1 квітня 2021 року. До ПРАТ “СК “КАПІТАЛ-СТРАХУВАННЯ” 21 квітня 2021 року через порушення обов’язкових нормативів був застосований захід впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій на провадження страхової діяльності.

Ще один страховик, який подав заяву щодо анулювання всіх ліцензій, – ТДВ “СК “ФІНТЕХ” – з 28 квітня 2021 року перебуває в стані припинення діяльності згідно з рішенням засновників (учасників). За інформацією, яку надала компанія, у 2021 році вона не укладала нових договорів страхування та/або перестрахування.  Страховик  повідомив, що не має зобов’язань за договорами страхування/перестрахування, діючих договорів страхування/перестрахування та невиконаних (прострочених) зобов’язань перед страхувальниками (вигодонабувачами).

Крім того, на засіданні Комітету відкликано ліцензію на надання гарантій у ТОВ “ФК “ПРОФІ-ФІНАНСИ” (ЄДРПОУ 42577813). Ця фінансова компанія продовжує свою діяльність та має чинні ліцензії на інші види діяльності. У неї відкликано ліцензію виключно на надання гарантій. 

Раніше Національний банк нагадав усім фінансовим компаніям-гарантам про необхідність виконання обов’язкових нормативів. Понад 40% фінансових компаній-гарантів із 310 ліцензованих станом на 1 січня 2021 року не дотримувалися вимог нормативів та мали хоча б один невиконаний норматив.

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Перевірити чинні ліцензії можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини