Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Три установи виключені з реєстру фінустанов за власними заявами, водночас чотири фінустанови добровільно відмовились від ліцензій

Національний банк України виключив з Державного реєстру фінансових установ ТДВ "СК "АСТА-СТРАХУВАННЯ" (ЄДРПОУ 38482401), ТОВ "ФК "ІНВЕСТ-СЕРВІС" (ЄДРПОУ 41738672) та ТОВ "ФК "РІТЕЙЛ КЕПІТАЛ" (ЄДРПОУ 37393405) на підставі поданих ними заяв.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг (далі – Комітет) ухвалив на засіданні 16 квітня 2021 року.

ТДВ "СК "АСТА-СТРАХУВАННЯ" мало 9 ліцензій на добровільні види страхування. Усі ліцензії страховика були анульовані на цьому ж засіданні Комітету, адже компанія подавала заяву про здійснення реорганізації шляхом приєднання до ТДВ “СТ “АВЕСТА СТРАХУВАННЯ” (ЄДРПОУ 35744243).

Обсяг страхових премій ТДВ "СК "АСТА-СТРАХУВАННЯ" за 2020 рік становив 30,4 млн грн, а вартість активів – 77,9 млн грн станом на 31 грудня 2020 року. Частка компанії на ринку за страховими преміями становила 0,1 % від загального обсягу. Компанія займалася переважно страхуванням медичних витрат та медичним страхуванням (безперервне страхування здоров'я). Частка премій від цих видів страхування становила 69,6% від валових страхових премій у 2020 році. Компанія повідомила, що не має діючих договорів страхування/перестрахування та невиконаних/прострочених зобов’язань станом на 18 березня 2021 року. Адже все майно, права та обов’язки (зобов’язання) за договорами у повному обсязі переходять до ТДВ "СТ "АВЕСТА СТРАХУВАННЯ" у зв’язку з реорганізацією.

ТОВ "ФК "ІНВЕСТ-СЕРВІС" мало чотири ліцензії – на надання послуг з фінансового лізингу, на надання послуг з факторингу, на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, а також на надання гарантій. Ліцензія на надання гарантій була анульована 27 листопада 2020 року. Решта ліцензій (на надання послуг з факторингу, надання послуг з фінансового лізингу, надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту) були анульовані за заявою компанії на цьому ж засіданні Комітету, 16 квітня 2021 року.

Активи компанії становили 695,6 млн грн або 0,4% від загального обсягу ринку фінкомпаній станом на 1 січня 2021 року.

ТОВ "ФК "РІТЕЙЛ КЕПІТАЛ" мало дві ліцензії – на надання послуг з фінансового лізингу та на надання послуг з факторингу. Ліцензія на надання послуг з фінансового лізингу була анульована 4 січня 2018 року, а ліцензія на факторинг – 12 лютого 2021 року. Активи компанії становили 131,8 млн грн або 0,07% від загального обсягу ринку фінкомпаній на 1 жовтня 2020 року. Компанія не подала звітність до Національного банку за четвертий квартал 2020 року.

Крім цього, Національний банк відкликав у двох фінустанов ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) на підставі поданих ними заяв.

Так, були відкликані ліцензії на надання гарантій у ТОВ "ФК "ІНТЕРНЕШИНАЛ ФІНАНС" (ЄДРПОУ 40152213) та ТОВ "ФК "ЮНІВЕРСАЛ КОМПАНІ" (ЄДРПОУ 40152242). Варто додати, що ці фінансові компанії продовжують свою діяльність та мають чинні ліцензії на інші види діяльності. У них були відкликані ліцензії виключно на надання гарантій. 

У грудні 2020 року Національний банк нагадав усім фінансовим компаніям-гарантам про необхідність виконання обов’язкових нормативів. Дві третини фінансових компаній-гарантів із 354 ліцензованих не дотримуються вимог нормативів та мають хоча б один невиконаний норматив.

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Перевірити чинні ліцензії можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини