Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Трьом фінансовим установам та одному страховику анульовано ліцензії та виключено з реєстру, ще трьом установам – змінено обсяг ліцензій

Трьом фінансовим установам та одному страховику анульовано ліцензії та виключено з реєстру, ще трьом установам – змінено обсяг ліцензій

Національний банк України анулював трьом небанківським фінансовим установам ліцензію на вид діяльності з надання фінансових послуг та виключив їх з Державного реєстру фінансових установ, ще трьом – змінено обсяг ліцензій на діяльність фінансової компанії. Крім того, страховику відмовлено в поновленні тимчасово зупинених ліцензій, анульовано ліцензії та виключено з реєстру.

Щодо анулювання ліцензій

На підставі власних заяв анульовано ліцензії на діяльність фінансової компанії з правом здійснювати діяльність з надання фінансової послуги:

  • ТОВ “АНСУ” (ЄДРПОУ 36757541) – факторинг;
  • ТОВ “ФК “АЛЬТА КАПІТАЛ” (ЄДРПОУ 40270590), ТОВ “ФК “НАДІЯ ФІНАНС” (ЄДРПОУ 43478685) – надання коштів та банківських металів у кредит.

Також відповідно до пункту 826 глави 76 розділу ХІІ Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2023 року № 199 (зі змінами), ТОВ “АНСУ”, ТОВ “ФК “АЛЬТА КАПІТАЛ”, ТОВ “ФК “НАДІЯ ФІНАНС” виключено з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку з анулюванням ліцензій на вид діяльності з надання фінансових послуг.

Щодо зміни обсягу ліцензій

На підставі власних заяв надано погодження зміни обсягу ліцензій на діяльність фінансової компанії:

  • ТОВ “ДИМЕТРА ФІНАНС” (ЄДРПОУ 43101308), ТОВ “ФК “СТІДВА” (ЄДРПОУ 43959808) –  виключення з ліцензій такої фінансової послуги, як фінансовий лізинг;
  • ТОВ “ФК “УКР-ФІН-ГРУП” (ЄДРПОУ 40033450) –  виключення з ліцензії таких фінансових послуг: фінансовий лізинг, надання коштів та банківських металів у кредит.

Після зміни обсягу ліцензії на діяльність фінансової компанії ТОВ “ДИМЕТРА ФІНАНС”, ТОВ “ФК “СТІДВА” матимуть право надавати такі фінансові послуги: надання коштів та банківських металів у кредит та факторинг, ТОВ “ФК “УКР-ФІН-ГРУП” матиме право надавати фінансову послугу – факторинг.

Щодо анулювання ліцензії страховику

Національний банк прийняв рішення про відмову ТДВ “СК “ЄВРОПОЛІС” (ЄДРПОУ 43330793) у поновленні тимчасово зупинених ліцензій на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів).

Нагадаємо, що відповідно до пункту 91 розділу VII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про фінансові послуги та фінансові компанії” з 24 грудня 2023 року Національний банк тимчасово зупинив ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), видані ТДВ СК “ЄВРОПОЛІС”. Оскільки місцезнаходженням ТДВ “СК “ЄВРОПОЛІС” відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) була тимчасово окупована російською федерацією територія України, а саме: 87515, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Італійська, буд. 116 А, каб. 12.

Згідно з відомостями з ЄДР 12 лютого 2024 року відбулася державна реєстрація змін до відомостей про ТДВ “СК “ЄВРОПОЛІС” у частині зміни місцезнаходження страховика на м. Київ.

ТДВ “СК “ЄВРОПОЛІС” на виконання вимог Положення про порядок поновлення тимчасово зупинених ліцензій, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 22 березня 2024 року № 35 (далі – Положення № 35) подано до Національного банку заяву про поновлення тимчасово зупинених ліцензій та пакет документів.

За результатами розгляду документів, поданих ТДВ “СК “ЄВРОПОЛІС”, Національний банк установив, що страховиком подано не всі документи, які надавач фінансових послуг зобов’язаний подати разом із заявою про поновлення тимчасово зупиненої ліцензії згідно з вимогами Положення № 35, що є підставою для відмови в поновленні тимчасово зупинених ліцензій.

Ліцензії, в поновленні яких відмовлено, вважаються анульованими з дня набрання чинності рішенням Національного банку про відмову в поновленні ліцензії.

Рішення набирає чинності з дня, наступного за днем його ухвалення.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 04 жовтня 2024 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини