Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Центробанки Польщі та Литви допоможуть Національному банку України імплементувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС

Центробанки Польщі та Литви допоможуть Національному банку України імплементувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС

Сьогодні відбулося офіційне відкриття проєкту Європейського Союзу Twinning для Національного банку України, який реалізовуватиметься партнерами з Національного банку Польщі та Банку Литви.

Мета проєкту – сприяння макроекономічній стабільності України шляхом інституційного посилення Національного банку та побудови надійної банківської системи і платіжної інфраструктури, а також надання допомоги Національному банку України у впровадженні Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

В онлайн-зустрічі взяли участь заступник Голови Національного банку України Дмитро Сологуб, керівник відділу фінансів, контрактів та аудиту Представництва ЄС в Україні Клое Алліо, член Правління Національного банку Польщі Марта Гаєнцка та Голова Правління Банку Литви Вітас Васіляускас. Також до зустрічі долучилися фахівці Національного банку України, представники міністерств та відомств відповідних галузей, бізнес асоціацій, дипломатичних і наукових кіл.

Проєкт фінансується коштами Європейського Союзу на суму 1 млн євро.

Період реалізації проєкту – з 1 жовтня 2020 року до 30 червня 2022 року. До реалізації цього проєкту будуть залучені експерти з Національного банку Польщі, Банку Литви, а також п’яти інших центральних банків держав-членів ЄС.

 Проєкт Twinning має чотири напрями 

Перший – розвиток підходів до банківського нагляду.

Представники центробанків держав-членів ЄС спільно з Національним банком України працюватимуть над подальшим упровадженням Основних принципів ефективного банківського нагляду Базельського комітету та європейського законодавства. Йдеться зокрема, про вимоги до процесу оцінки достатності внутрішнього капіталу (ICAAP), достатності внутрішньої ліквідності (ILAAP), а також профілю ризиків банків за допомогою SREP (процес наглядових перевірок та оцінки, Supervisory Review and Evaluation Process).

Другий – упровадження системи миттєвих платежів.

Проєкт допоможе розвинути платіжні системи в Україні та визначити найкращу модель миттєвих платежів для України, а також архітектуру та план її впровадження.

Третій – удосконалення стратегічного планування в центральному банку.

Буде вдосконалено стратегічне планування, управління процесами та моніторингу ефективності на різних рівнях інституції на основі рекомендацій та практичного досвіду центральних банків держав-членів ЄС.

Четвертий – удосконалення процесу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва центрального банку.

Досвід зовнішніх експертів допоможе Національному банку України посилити міжнародну діяльність та співпрацю, зокрема й для імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

На сьогодні через пандемію Covid-19 уся діяльність у межах проєкту здійснюється у віддаленому форматі. За актуальними новинами проєкту можна стежити на спеціальній вебсторінці (лендингу).

"Політика  Національного банку України завжди ефективно працювала на інтереси економіки України та її громадян, забезпечуючи макроекономічну стабільність, реструктуризацію всього банківського сектору і підтримку його функціонування без значних втрат під час кризи, викликаної пандемією COVID-19. Сьогодні Національний банк України – це міцна, незалежна і професійно компетентна установа. Ми впевнені в тому, що цей проєкт Twinning, який передбачає обмін сучасним досвідом між центральними банками, допоможе активізувати наближення України до практики Європейського Союзу в сфері банківської діяльності та платіжних систем і надалі сприятиме посиленню міжнародної позиції Національного банку України", – зауважила Клое Алліо, керівник відділу фінансів, контрактів та аудиту Представництва ЄС в Україні.

"Для України європейська інтеграція – основний орієнтир на шляху до реалізації національних інтересів, побудови ефективної і стійкої фінансової екосистеми, економічно розвиненої та демократичної держави. Справді, це довгостроковий та надзвичайно амбітний проєкт для України, і ми як центральний банк докладаємо максимум зусиль для успішної імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Без сумніву, проєкт Twinning, який ми розпочали з нашими європейськими партнерами, стане ефективним інструментом для розвитку нашого інституційного потенціалу, зміцнення банківської системи України та впровадження інноваційних фінансових технологій. Це ще один важливий крок, який ми робимо на шляху інтеграції Національного банку України до європейської спільноти центробанків", – наголосив заступник Голови НБУ Дмитро Сологуб.

Зі свого боку, Голова Банку Литви Вітас Васіляускас зазначив: "Спільна зацікавленість ЄС і України полягає в тому, щоб продовжувати вибудовувати сучасну й прозору банківську систему в Україні, в якій Національний банк України посідає найважливіше місце. Тому Національний банк Польщі, Банк Литви й Національний банк України вживають визначених заходів за підтримки проєкту Twinning, що фінансується Європейським Союзом, задля обміну найкращою практикою діяльності центральних банків і надання допомоги всім центральним банкам, залученим до проєкту, з метою підвищення їхньої ефективності та можливості стати активнішими та визнаними на міжнародному рівні установами, які роблять свій внесок у добробут громадянського суспільства власних країн".

"Польща завжди активно сприяла тісній співпраці України з установами Європейського Союзу. З точки зору польської закордонної політики, Україна – ключовий партнер у межах ініціативи Східного Партнерства, а також Польської програми розвитку співробітництва, – наголосила член Правління Національного Банку Польщі Марта Гаєнцка. – Дивовижно споглядати результати нашої співпраці й бачити, як єдність і завзятість змінюють нашу реальність. Ми із задоволенням спостерігаємо за тим, як розвивається Національний банк України – якою сучасною, добре керованою організацією він став, НБУ – визнаний у багатьох сферах і заслуговує на достойні нагороди за свої грандіозні зусилля".

Довідково

Twinning – це інструмент Європейського Союзу, створений для інституційної співпраці органів державної влади держав-членів ЄС та держав-бенефіціарів або партнерів. Більше дізнатися можна за посиланням

Для отримання додаткової інформації просимо звертатися до Даріуша Левандовскі, постійного радника проєкту Twinning для Національного банку України, за електронною адресою [email protected] або за телефоном +48 22 185 19 85

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини