Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У 2018 році вітчизняний бізнес повернув в Україну 0,5 млрд дол. США у вигляді іноземних інвестицій

У 2018 році вітчизняний бізнес повернув в Україну 0,5 млрд дол. США у вигляді іноземних інвестицій

У 2018 році обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ), здійснених за рахунок коштів вітчизняного походження, становив 0,5 млрд дол. США. Про це свідчать оцінка Національним банком України так званих round tripping інвестицій, які є попередньо виведеними за кордон коштами українського бізнесу.

Зазначена сума становить 20,6% від загального обсягу ПІІ в Україну в 2018 році. Такі операції українського бізнесу переважно здійснювалися через Кіпр, Нідерланди, Швейцарію та Австрію.

Загалом впродовж 2010-2018 років обсяг коштів резидентів, які були виведені за кордон, а потім повернені в Україну як іноземні інвестиції, становив 8,4 млрд дол. США або 22% від загального обсягу ПІІ за цей період.

Як повідомлялося раніше, найбільші обсяги round tripping інвестицій спостерігались впродовж 2010-2013 років, коли вони складали близько третини від загального обсягу ПІІ.

У 2014-2015 роках після політичних змін та початку воєнних дій на Сході за такими операціями навпаки відбувся відтік коштів з України. У 2016 – 2018 роках чистий притік коштів за такими операціями поступово відновився.

Національний банк публікує дані щодо round tripping інвестицій щороку.

Детальніше про методологію та результати перегляду даних  у презентації "Ретроспективний аналіз даних щодо обсягів прямих іноземних інвестицій, у яких кінцевим контролюючим інвестором є резидент (round tripping) за 2010 - 2018 роки".

Довідково: На сьогодні лише декілька країн почали публікацію статистики ПІІ, в яких кінцевим контролюючим інвестором є резидент, на регулярній основі. Таке інвестування характерне не лише для країн  з економікою, що розвиваються, але й для розвинених країн, хоча й у менших масштабах.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини