Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У жовтні обсяги іпотечного кредитування були найбільшими за останні два роки – результати опитувань банків

У жовтні обсяги іпотечного кредитування були найбільшими за останні два роки – результати опитувань банків

Національний банк України продовжує оприлюднення результатів опитувань банків про обсяги виданих іпотечних кредитів населенню. 

За результатами останнього опитування банки повідомили, що в жовтні було видано 662 кредити на загальну суму 491 млн грн. Це найвищий місячний показник, починаючи з грудня 2018 року, (період,  із якого  проводиться відповідне опитування Національного банку). Порівняно з жовтнем 2019 року обсяг видачі нових іпотечних кредитів збільшився на 82%, а порівняно з вереснем 2020 року – на 6%.

Також зріс середній розмір кредиту на купівлю житла. Якщо у вересні 2020 року він становив близько 700 тис. грн, то в жовтні  – 741 тис. грн. Наразі середній розмір іпотечного кредиту на купівлю первинної нерухомості становить 830 тис. грн, вторинної – 730 тис. грн. 

Результати опитувань показали, що вторинний ринок продовжує суттєво переважати за кількістю й за обсягом кредитування. Частка укладених іпотечних договорів на купівлю житла на вторинному ринку в жовтні становила близько 87% за обсягом від усіх нових видач. 

Зазначимо, що в жовтні середньозважена ефективна відсоткова ставка за новими іпотечними кредитами дещо знизилася. За даними банків, у жовтні середня ставка іпотечного кредиту на вторинному ринку становила 14,3% (у вересні – 14,9%), на первинному – 17,2% (у вересні  –18,4%).

Опитування банків свідчать, що ринок іпотечного кредитування є дуже концентрованим. Більше 85% нових угод (2,4 млрд грн) за перші 10 місяців 2020 року уклали п’ять банків. 

У регіональному розрізі найбільше іпотечних кредитів було видано в Києві - 187 договорів на 208,2 млн грн (28% від загальної кількості та 42% від загальної суми).

Після Києва найбільше іпотечних договорів у жовтні укладено в Київській області – 73 договори на 68,1 млн грн (11% та 14% відповідно), у Харківській області – 63 договори на загальну суму майже 34,8 млн грн  (10% та 7% відповідно), у Львівській – 38 договорів на 26,5 млн грн та Одеській областях – 33 договори на 22,6 млн грн.

Наступна публікація результатів опитувань банків про обсяги іпотечного кредитування населення в листопаді  – грудні 2020 року відбудеться наприкінці січня 2021 року.

З інформацією про попередні результати опитувань банків можна ознайомитися за посиланням

Довідково

Щомісячні результати опитування банків – це самооцінка власних іпотечних портфелів банками. Тому вони можуть не збігатися з офіційною статистикою, що розміщена на офіційному вебсайті НБУ в розділі "Статистика". 

Відмінності насамперед зумовлені використанням банками управлінської звітності для цілей складання цієї таблиці даних. Такий підхід точніше відображає тип застави за кредитами, а отже – й сутність класифікації кредитів.


 

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Результати анкетування банків про кредити, надані фізичним особам на купівлю, будівництво та реконструкцію нерухомості під заставу нерухомості
Завантажити
Іпотека у жовтні 2020 року. Головні числа
Завантажити
Обсяги виданих іпотечних кредитів у розрізі регіонів. Січень-жовтень 2020 року
Завантажити
Обсяги іпотечного кредитування. Січень-жовтень 2020 року
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини