Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У квітні на ринку небанківських фінансових послуг з'явилося два нові гравці, 21 учасник залишив ринок, 19 – отримали нові ліцензії надавачів фінансових платіжних послуг

У квітні на ринку небанківських фінансових послуг з'явилося два нові гравці, 21 учасник залишив ринок, 19 – отримали нові ліцензії надавачів фінансових платіжних послуг

Кількість учасників небанківського фінансового ринку у квітні зменшилася з 1 347 (станом на 31 березня) до 1 316 (станом на 30 квітня).

Кількість банків у квітні не змінилася і становила 65.

Із реєстрів виключено 21 учасника ринку небанківських фінансових послуг – 10 фінансових компаній, один страховик, один ломбард, чотири лізингові компанії, один страховий брокер та одна колекторська компанія були виключені з реєстрів добровільно, а інші три фінансові компанії – примусово.  Крім того, відповідно до вимог Закону України "Про платіжні послуги" 12 фінансових компаній виключено з Державного реєстру фінансових установ та у статусі платіжних установ включено до Реєстру платіжної інфраструктури. Інформація про усіх учасників платіжного ринку міститься тут.

Упродовж квітня включено до реєстрів одного лізингодавця та одну колекторську компанію. Водночас двом фінансовим компаніям відмовлено у включенні до реєстру у зв’язку з відмовою у видачі ліцензій.

У квітні видано ліцензію одній лізинговій компанії. Відмовлено у видачі ліцензій двом фінансовим компаніям. Водночас 11 фінансовим компаніям, одному страховику, одному ломбарду, чотирьом лізинговим компаніям анульовано всі ліцензії добровільно (на підставі поданих ними заяв), а одній фінансовій компанії, двом страховикам та одному ломбарду  – примусово (як захід впливу). Крім того, двом фінансовим компаніям та одному страховику анульовано частину ліцензій добровільно.

У квітні також було відкликано ліцензії: шести фінансовим компаніям та одному оператору поштового зв’язку – частину наявних ліцензій, серед яких і ліцензія на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків; 12 фінансовим компаніям – всі ліцензії на надання фінансових послуг у зв’язку з отриманням ними ліцензії на надання фінансових платіжних послуг та набуттям статусу платіжних установ. Отже, у квітні загалом 19 компаній отримали нові ліцензії на надання фінансових платіжних послуг.

Зупинено дію ліцензій семи фінансовим компаніям та одному лізингодавцю. Водночас поновлено дію ліцензій ще одному лізингодавцю.

Станом на 30 квітня на небанківському ринку працювали 109 страховиків non-life (у березні було 110) та 12 life-страховиків (кількість не змінилася), один страховик зі спеціальним статусом, 170 ломбардів (був 171), 157 кредитних спілок (кількість не змінилася), 86 лізингових компаній (було 89), 657 фінансових компаній (було 682), 57 страхових брокерів (було 58) та 67 колекторських компаній (кількість не змінилася).

Крім того, на ринку визнано 25 банківських груп (кількість не змінилася) та 22 небанківські фінансові групи (кількість не змінилася).

На платіжному ринку діє 33 платіжні системи, створені резидентами, ураховуючи державні (кількість не змінилася), та 16 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами (кількість не змінилася). Крім того, на ринку діють надавачі фінансових платіжних послуг, серед них з’явились нові гравці: 13 платіжних установ та 5 фінансових установ, що мають право на надання платіжних послуг. Без змін залишається кількість банків – емітентів електронних грошей (їх три) та один оператор поштового зв’язку, який у квітні отримав нову ліцензію на надання фінансових платіжних послуг. До інших суб’єктів, що діють на платіжному ринку, входять 37 комерційних агентів (було 36) та 35 технологічних операторів платіжних послуг (кількість не змінилася).

У квітні до Національного банку надійшло 380 запитів від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Кількість запитів стосовно фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців становила 232. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) – 37, страховиків – 78, платіжних установ – 33.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини