Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У листопаді на ринку небанківських фінустанов додалося 17 нових компаній, а 27 учасників залишили ринок – результати ліцензування та реєстрації

У листопаді на ринку небанківських фінустанов додалося 17 нових компаній, а 27 учасників залишили ринок – результати ліцензування та реєстрації

У листопаді кількість учасників небанківського фінансового ринку зменшилася до 1 910 (станом на 30 листопада) з 1 920 (станом на 31 жовтня). Кількість банків станом на 30 листопада становить 71.

Упродовж листопада Національний банк зареєстрував 17 нових гравців небанківського фінансового ринку, а саме 11 фінансових компаній, одну лізингову компанію, одного страхового брокера та чотири колекторські компанії.

Водночас з реєстрів виключено 27 учасників ринку: 11 фінансових компаній, один ломбард та три кредитні спілки залишили ринок добровільно, а 11 страховиків та одну кредитну спілку було виключено примусово.

Станом на 30 листопада 2021 року на небанківському ринку працюють 143 non-life-страховики (на кінець минулого місяця було 150) та 13 life-страховиків (було 17), 269 ломбардів (було 270), 282 кредитні спілки (було 286), 140 лізингових компаній (було 139), 946 фінансових компаній (кількість не змінилася), 61 страховий брокер (було 60) та 56 колекторських компаній (було 52).

На платіжному ринку діє 36 національних платіжних систем та 15 міжнародних платіжних систем. У листопаді було зареєстровано міжнародну платіжну систему Diners Club International, створену нерезидентами. Водночас було скасовано реєстрацію міжнародної платіжної системи Transfast, яка також була створена нерезидентами.

Ухвалені рішення з питань ліцензування та реєстрації

У листопаді до Національного банку надійшло 582 запити від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Найбільша кількість запитів стосувалася фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців – 456. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) становила 65, страховиків – 54, платіжних систем – 7.

Упродовж листопада Національний банк продовжував застосовувати заходи впливу до учасників небанківського фінансового ринку. Зокрема, регулятор зупинив дію ліцензій п'яти фінансовим компаніям. Також у листопаді регулятор анулював усі ліцензії за ініціативою заявника 16 установам (семи фінансовим компаніям, двом страховикам, трьом ломбардам, двом кредитним спілкам та двом лізинговим компаніям) та примусово  –  13 фінансовим компаніям, шести страховикам, трьом ломбардам та одній кредитній спілці. Частина наявних ліцензій за ініціативою заявників була анульована двом фінансовим компаніям та примусово – одній фінансовій компанії.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини