Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У травні на ринку небанківських фінансових послуг з'явився один новий гравець, 29 учасників залишили ринок, два – отримали ліцензії надавачів фінансових платіжних послуг

У травні на ринку небанківських фінансових послуг з'явився один новий гравець, 29 учасників залишили ринок, два – отримали ліцензії надавачів фінансових платіжних послуг

Кількість учасників небанківського фінансового ринку у травні зменшилася з 1 316 (станом на 30 квітня) до 1 286 (станом на 31 травня).

Кількість банків у травні не змінилася і становила 65.

Із реєстрів виключено 31 учасника ринку небанківських фінансових послуг – 11 фінансових компаній, один страховик, три ломбарди, три кредитні спілки, один лізингодавець, один страховий брокер та один колектор були виключені з реєстрів добровільно, а інші дві фінансові компанії, чотири страховики, один ломбард та одна кредитна спілка – примусово. Крім того, відповідно до вимог Закону України "Про платіжні послуги" дві фінансові компанії виключено з Державного реєстру фінансових установ та у статусі платіжних установ включено до Реєстру платіжної інфраструктури. Отже, у травні дві компанії отримали нові ліцензії на надання фінансових платіжних послуг. Інформація про усіх учасників платіжного ринку міститься тут.

Упродовж травня до реєстру включено одну фінансову компанію.

У травні видано ліцензії двом фінансовим компаніям. Водночас 10 фінансовим компаніям, одному страховику, трьом ломбардам, трьом кредитним спілкам та двом лізинговим компаніям анульовано всі ліцензії добровільно (на підставі поданих ними заяв), а семи фінансовим компаніям, двом страховикам та одній лізинговій компанії  – примусово (як захід впливу). Крім того, ще двом фінансовим компаніям відкликано всі ліцензії відповідно до вимог Закону України "Про платіжні послуги".

У травні також було добровільно анульовано частину з наявних ліцензій 13 фінансовим компаніям та двом страховикам, водночас одній фінансовій компанії – примусово.

Зупинено дію ліцензій одному страховику, водночас одній фінансовій компанії ‒ поновлено.

Станом на 31 травня на небанківському ринку працювали 104 страховики non-life (у квітні було 109) та 12 life-страховиків (кількість не змінилася), один страховик зі спеціальним статусом, 166 ломбардів (було 170), 153 кредитні спілки (було 157), 85 лізингових компаній (було 86), 643 фінансові компанії (було 657), 56 страхових брокерів (було 57) та 66 колекторських компаній (було 67).

Крім того, на ринку визнано 25 банківських груп (кількість не змінилася) та 22 небанківські фінансові групи (кількість не змінилася).

На платіжному ринку діє 32 платіжні системи, створені резидентами, ураховуючи державні (у квітні було 33), та 16 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами (кількість не змінилася). Крім того, на ринку діють надавачі фінансових платіжних послуг, серед них 15 платіжних установ (у квітні було 13), вісім фінансових установ, що мають право на надання платіжних послуг (кількість не змінилася), три банки – емітенти електронних грошей (кількість не змінилася) та один оператор поштового зв’язку (кількість не змінилася). До інших суб’єктів, що діють на платіжному ринку, входять 37 комерційних агентів та 35 технологічних операторів платіжних послуг, їх кількість у травні не зазнала змін.

У травні до Національного банку надійшло 323 запити від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Кількість запитів стосовно фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців становила 198. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) – 42, страховиків – 80, платіжних установ – 3.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини