Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У вересні на ринку небанківських фінансових послуг з'явилося два нових гравця, 20 залишили ринок, одна установа отримала ліцензію надавача платіжних послуг

У вересні на ринку небанківських фінансових послуг з'явилося два нових гравця, 20 залишили ринок, одна установа отримала ліцензію надавача платіжних послуг

Кількість учасників небанківського фінансового ринку у вересні зменшилася з 1 234 (станом на 31 серпня) до 1 215 (станом на 30 вересня), водночас кількість банків залишилася незмінною – 64.

З реєстрів виключено 20 учасників ринку небанківських фінансових послуг: шість фінансових компаній, два ломбарди, три кредитні спілки та одного страхового брокера – добровільно, інших п’ять фінансових компаній, двох страховиків та один ломбард – примусово. Крім того, відповідно до вимог Закону України "Про платіжні послуги" одну фінансову компанію виключено з Державного реєстру фінансових установ та у статусі платіжної установи включено до Реєстру платіжної інфраструктури. До реєстру також включено дві нові колекторські компанії, водночас одному страховому брокеру відмовлено у включенні до реєстру.

Протягом місяця семи фінансовим компаніям, двом ломбардам, трьом кредитним спілкам та одній лізинговій компанії анульовано всі ліцензії добровільно (на підставі поданих ними заяв), а іншим чотирьом страховикам та одному ломбарду – примусово (як захід впливу). 

Відмовлено в погодженні набуття / збільшення істотної участі у двох страховиках.  Двом страховикам зупинено дію ліцензій. Одній фінансовій компанії відмовлено у видачі ліцензії.

Станом на 30 вересня на небанківському ринку працювали 99 страховиків non-life (у серпні був 101), 12 life-страховиків (кількість не змінилася), один страховик зі спеціальним статусом, 158 ломбардів (був 161), 143 кредитні спілки (було 146), 82 лізингові компанії (кількість не змінилася), 594 фінансові компанії (було 606), 56 страхових брокерів (було 57), 70 колекторських компаній (було 68).

Крім того, на ринку визнано 24 банківські групи (було 25) та 20 небанківських (було 21).

На платіжному ринку діє 23 платіжні системи, створені резидентами, ураховуючи державні (було 24), та 16 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами (кількість не змінилася).

Крім того, на ринку діють надавачі фінансових платіжних послуг, серед яких 19 платіжних установ (було 18), 11 фінансових установ, що мають право на надання платіжних послуг (кількість не змінилася), один банк-емітент електронних грошей (кількість не змінилася) та один оператор поштового зв’язку (кількість не змінилася).

До інших суб’єктів, що діють на платіжному ринку, входять 32 комерційні агенти (було 46) та 34 технологічні оператори платіжних послуг (кількість не змінилася). Інформація про всіх учасників платіжного ринку міститься тут.

У вересні до Національного банку надійшло 220 запитів від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Кількість запитів щодо фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців становила 165, щодо банків – 17, кредитних спілок та колекторів – 7, страховиків – 28, платіжних установ – 3.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини