Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
У вересні на ринку небанківських фінустанов додалося 34 компанії, а 22 учасники залишили ринок – результати ліцензування та реєстрації

У вересні на ринку небанківських фінустанов додалося 34 компанії, а 22 учасники залишили ринок – результати ліцензування та реєстрації

У вересні кількість учасників небанківського фінансового ринку збільшилася до 1945 (станом на 30 вересня) з 1933 (станом на 31 серпня). Кількість банків станом на 1 вересня становить 71.

Упродовж вересня Національний банк зареєстрував 34 нових гравці небанківського фінансового ринку, а саме 11 фінансових компаній та 23 колекторські компанії.

З реєстрів було виключено 22 учасники ринку. Чотири фінансові компанії, три ломбарди, дві кредитні спілки, одна лізингова компанія та один страховий брокер вирішили залишити ринок добровільно. Водночас одного страховика та 10 кредитних спілок було виключено примусово.

Станом на 30 вересня 2021 року на небанківському ринку працюють 152 non-life-страховики (було 153) та 17 life-страховиків, 283 ломбарди (було 286), 289 кредитних спілок (було 301), 137 лізингових компаній (було 138), 984 фінансові компанії (було 977), 60 страхових брокерів (був 61) та 23 колекторські компанії.

На платіжному ринку діють 37 платіжних систем, створених резидентами, та 14 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами. У вересні було скасовано реєстрацію однієї внутрішньобанківської платіжної системи EximCash, створеної резидентами.

Ухвалені рішення з питань ліцензування та реєстрації

У вересні до Національного банку надійшло 665 запитів від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Найбільша кількість запитів стосувалася фінансових компаній, ломбардів і лізингодавців – 525. Кількість запитів щодо кредитних установ (банки та кредитні спілки) становила 42, страховиків – 98.

Упродовж вересня Національний банк продовжував застосовувати заходи впливу до учасників небанківського фінансового ринку. Зокрема, регулятор зупинив дію ліцензій 23 установам – 12 фінансовим компаніям, двом страховикам та дев'яти ломбардам. Також у вересні регулятор анулював усі ліцензії за ініціативою заявника 17 фінансовим установам (дев'яти фінансовим компаніям, трьом страховикам, одному ломбарду, трьом кредитним спілкам, одній лізинговій компанії) та примусово  –  одній страховій компанії. Частина наявних ліцензій за ініціативою заявників була анульована чотирьом учасникам ринку небанківських фінансових послуг – трьом фінансовим компаніям та одному страховику.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини