Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Учасники платіжного ринку зможуть детальніше аналізувати поведінку держателів платіжних карток та тенденції розвитку ринку

Учасники платіжного ринку зможуть детальніше аналізувати поведінку держателів платіжних карток та тенденції розвитку ринку

Учасники платіжного ринку матимуть змогу детальніше аналізувати поведінку держателів платіжних карток та тенденції розвитку платіжного ринку загалом. Це стало можливим завдяки розширенню Національним банком України показників статистичної звітності. Зокрема, у I кварталі 2019 року Національний банк уперше почав збирати та оприлюднювати дані щодо:

  • кількості токенізованих платіжних карток* та обсягів операцій з їх використанням;
  • кількості та обсягів безготівкових операцій у розрізі їх типів (оплата товарів/послуг з використанням безконтактної технології, переказ коштів з використанням картки на банківський рахунок).

Такий крок Національного банку став відповіддю на зростаючий попит українців на інноваційні платіжні сервіси, що додає популярності безконтактним розрахункам за допомогою смартфонів та інших NFC-пристроїв.

Сьогодні сплата мобільним телефоном та іншими пристроями – це простий, швидкий, зручний та захищений спосіб оплати за товари/послуги. Сервіси токенізації дають змогу використовувати реквізити платіжних карток (зокрема, виключно з магнітною смугою) для безконтактних розрахунків за NFС-технологією.

Так, станом на 01.04.2019 кількість токенізованих платіжних карток в Україні становить 1,1 млн шт., або 3% від загальної кількості активних платіжних карток.

Триває позитивний тренд розвитку безготівкових розрахунків

Загалом підсумки І кварталу 2019 року продемонстрували позитивний тренд розвитку безготівкових розрахунків, які стали звичайною справою для українців. Так, сьогодні в Україні 8 із 10 операцій з платіжною карткою є безготівковими.

За результатами І кварталу 2019 року частка безготівкових розрахунків за обсягом операцій з платіжними картками сягнула 50%. Це на 5 відсоткових пунктів більше, порівнюючи з підсумками 2018 року (45%). Загалом у І кварталі щорічно спостерігалося падіння обсягів карткових операцій, що зумовлено сезонними коливаннями.

У поточному періоді таке збільшення частки безготівкових операцій пояснюється здебільшого за рахунок:

  • зменшення обсягу операцій з отримання готівки (на 10% за обсягами та на 5% за кількістю), якщо порівняти з IV кварталом 2018 року;
  • стабільним позитивним трендом по безготівковим операціям (збільшення на 0,2%), якщо порівняти з IV кварталом 2018 року.

Обсяг безготівкових розрахунків з використанням платіжних карток зріс, порівнюючи з І кварталом минулого року на 45%, і становив 395,5 млрд грн; а кількість безготівкових операцій – майже на 35% і становила 906 млн операцій.

Обсяг безготівкових операцій розподілився таким чином:

  • операції переказу коштів з картки на картку (Р2Р перекази) становили 39% або 153 млрд грн, їх середній чек – 1 576 грн;
  • операції з оплати товарів/послуг у мережі Інтернет становили 17% або 69 млрд грн, середній чек – 472 грн;
  • операції переказу коштів з картки на банківський рахунок у мережі Інтернет (наприклад, поповнення депозитів, погашення кредитів, тощо) становили 13% або майже 52 млрд грн, середній чек – 264 грн;
  • розрахунки з використанням платіжних терміналів становили 29% або 113 млрд грн (з них 22% – це безконтактні розрахунки, здійснені картками та 4% – платежі за допомогою NFC гаджетів), середній чек – 250 грн;
  • безготівкові операції у банкоматах та ПТКС становили лише 2% або 8 млрд грн, середній чек – 593 грн.

Найбільша кількість безготівкових операцій здійснювалася із використанням платіжних терміналів – майже 50% від загальної кількості.

За перші три місяці 2019 року загальна кількість платіжних карток в Україні зросла на 4% до 61,8 млн шт. (з них 60% – це активні платіжні картки). Водночас кількість безконтактних активних платіжних карток за цей період зросла на 15% до 4,5 млн шт. Уже кожна восьма активна платіжна картка в Україні є безконтактною.

Платіжна інфраструктура в Україні розширюється

Підвищення попиту українців на безготівкові операції та популяризація інноваційних платіжних сервісів стимулює подальше розширення платіжної інфраструктури.

З початку 2019 року мережа торговельних платіжних терміналів зросла на 4% до 289,6 тис. шт., з яких 0,6 тис. шт. – це мобільні платіжні термінали (mPOS). Водночас 81% торговельних POS-терміналів в Україні забезпечували можливість здійснення безконтактної оплати (станом на 01.04.2019).

Загальний показник співвідношення кількості платіжних терміналів до чисельності постійного населення України з початку року зріс на 3% та досяг 7,3 тис. шт. на 1 млн населення.

У регіональному розрізі, як і раніше, спостерігається нерівномірний розподіл термінальної мережі. Найменша кількість платіжних терміналів відносно кількості населення прослідковується у Закарпатській (4 тис. шт. на 1 млн населення), Донецькій (3,1 тис. шт. на 1 млннаселення) та Луганській (1,9 тис. шт. на 1 млн населення) областях. Домінують за цим показником м. Київ (19,1 тис. шт. на 1 млннаселення), Київська (10,5 тис. шт. на 1 млн населення), Дніпропетровська (9,9 тис. шт. на 1 млн населення) та Одеська (8,2 тис. шт. на 1млн населення) області.

Довідково: станом на 01.04.2019 в Україні працювало 73 учасники карткових платіжних систем.


* такі, що створені в результаті заміни реквізитів платіжних карток на унікальні цифрові ідентифікатори, які далі використовуються для здійснення операцій з використанням гаджетів з функцією NFC (зокрема, через платіжні сервіси Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay та інші).

Теги
Документи
Your browser does not support SVGs
Безготівкові розрахунки з використанням платіжних карток, І квартал 2019 року
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Ринок платіжних карток, І квартал 2019 року
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Безготівкові розрахунки з використанням платіжних терміналів, І квартал 2019 року
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Розподіл безготівкових операцій з використанням платіжних карток, І квартал 2019 року
Завантажити
Your browser does not support SVGs
Платіжна інфраструктура, І квартал 2019 року
Завантажити
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини