Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Упровадження ризик-орієнтованого нагляду за методологією SREP:  підсумки Міжнародного круглого столу

Упровадження ризик-орієнтованого нагляду за методологією SREP: підсумки Міжнародного круглого столу

23 та 24 вересня за ініціативи Національного банку України відбувся міжнародний круглий стіл із питань упровадження ризик-орієнтованого нагляду за методологією SREP (Supervisory Review and Evaluation Process).

Упродовж двох днів експерти ділилися досвідом щодо викликів та практичних аспектів упровадження ризик-орієнтованого нагляду за методологією SREP та особливостями впровадження підходів до нагляду за банками. До участі в заході приєдналося більше 150 учасників із  Європейського центрального банку, центральних банків Нідерландів, Литви, Марокко, Молдови, Грузії, Азербайджану, Узбекистану, Чехії, Північної Македонії, Киргизстану, Сербії, Казахстану, Румунії та державного наглядового органу за фінансовим ринком Польщі.

"Імплементація кращих міжнародних практик ризик-орієнтованого нагляду є однією з пріоритетних завдань Національного банку України. За останні роки українське законодавство з питань банківського регулювання та нагляду значно вдосконалилося, що дало змогу експертам Національного банку використовувати  під час проведення банківського нагляду професійне судження, а також установлювати для банків підвищені значення економічних нормативів за результатами їх оцінки", – зазначив у промові-вітанні Ярослав Матузка, заступник Голови Національного банку України.

Водночас Ярослав Матузка наголосив, що триває процес упровадження оцінки українськими банками достатності внутрішнього капіталу та достатності внутрішньої ліквідності (ІСААР, ІLААР). Окрім того, значно вдосконалено вимоги до банків з організації корпоративного управління, включаючи систему управління ризиками.

Під час круглого столу своїм досвідом ділилися представники Європейського центрального банку та Національного банку України, які обговорили:

  • підходи Європейського центрального банку щодо SREP, виклики, які постали перед наглядом у зв’язку з пандемією, та основні пріоритети нагляду у 2021 році;
  • практику впровадження SREP в Україні – взаємодію структурних підрозділів Національного банку під час оцінки банків за методологією SREP, зокрема особливості оцінки бізнес-моделей банків,  рівня корпоративного управління та внутрішнього контролю;
  • інтеграцію виїзних перевірок у ризик-орієнтований нагляд за SREP – особливості планування інспекційного процесу та проведення виїзних перевірок;
  • досвід оцінювання рівня корпоративного управління в банках, зокрема поширені проблеми щодо організації корпоративного управління, а також шляхи його вдосконалення;
  • нагляд у сфері інформаційної та кібербезпеки – зростання розвитку цифрових каналів обслуговування, вплив кіберризику на банківську систему, підходи до оцінки операційного ризику тощо.

Експерти з Литви, Молдови, Марокко, Грузії та Нідерландів поділилися своїм досвідом упровадження SREP у кожній із країн – від організаційної структури нагляду до методології оцінювання ризиків у межах нагляду.

Учасники заходу звернули увагу на особливості впровадження підходів до  процесу наглядових перевірок та оцінки  банків за методологією SREP у кожній із країн-учасниць, оскільки такий процес відбувається з урахуванням особливостей національного законодавства та стану розвитку банківської системи.

Загалом спікери та учасники міжнародного круглого столу відзначили високу актуальність та необхідність проведення в майбутньому подібних зустрічей задля обміну досвідом та обговорення нагальних питань, що постають перед фахівцями.

"Національний банк України продовжує зміцнювати свою позицію міжнародного майданчика для поширення й обміну експертизою та має статус інституції, досвід якої цікавий та корисний для вивчення центральними банками інших країн", – наголосив Ярослав Матузка.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини