Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Урегульовано окремі питання здійснення фінансовими установами фінансового моніторингу стосовно РЕРs

Урегульовано окремі питання здійснення фінансовими установами фінансового моніторингу стосовно РЕРs

Національний банк унормував окремі питання забезпечення небанківськими фінансовими установами належного застосування ризик-орієнтованого підходу до клієнтів, які є політично значущими особами (Politically Exposed Persons, РЕРs).

Установи мають відійти від формального підходу до встановлення рівня ризику РЕРs та нестимуть відповідальність за неналежне застосування до клієнтів, які є РЕРs, ризик-орієнтованого підходу. У кожному окремому випадку присвоєння установою будь-якого рівня ризику PEPs має бути належним чином обґрунтовано.  

Такий підхід сприятиме запобіганню встановленню установами необґрунтованого рівня ризику та безпідставній відмові таким клієнтам в обслуговуванні.

Національний банк також пом’якшив окремі норми в частині заходів установ щодо джерел статків (багатства) РЕРs та джерел коштів, пов’язаних з їх фінансовими операціями. Так, підвищено ліміти на обсяги фінансових операцій, які здійснює PEP через установу, з 200 тис. грн за квартал до 400 тис. грн за місяць, що є однією з умов для невжиття заходів з установлення джерел статків (багатства)  РЕРs.  

Наведені зміни внесені постановою Правління Національного банку від 5 вересня 2023 № 108 "Про внесення змін до Положення про здійснення установами фінансового моніторингу та визнання такою, що втратила чинність, постанови Правління Національного банку України від 17 грудня 2021 року № 145". Постанова набере чинності з 7 вересня 2023 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини