Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховна Рада схвалила відставку Голови Національного банку Якова Смолія

Верховна Рада схвалила відставку Голови Національного банку Якова Смолія

Сьогодні Верховна Рада схвалила подану Президентом постанову про звільнення з посади Голови Національного банку України Якова Смолія, який подав заяву про відставку 1 липня 2020 року через систематичний політичний тиск. За його відставку проголосувало 286 народних депутатів.

"Я прийняв важке, але необхідне рішення піти у відставку, оскільки протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Тиск з метою ухвалення рішень, які не є економічно обґрунтованими, які фокусуються на короткострокових простих «перемогах» і можуть дорого коштувати українській економіці та українцям у більш тривалій перспективі", - пояснив причини подання у відставку за власним бажанням Яків Смолій у доповіді парламентарям.

"Як Голова Національного банку я понад два роки стою на сторожі інституційної спроможності центробанку. Разом із членами Правління ми є щитом, що захищає нашу технократичну та аполітичну інституцію від впливів політикуму. І цей щит протягом останнього року постійно намагаються зламати». Тиск через суди. Проплачені мітинги на Інститутській та під домівками членів Правління. Інформаційні атаки, побудовані на маніпуляціях і брехні. Необґрунтовані політичні оцінки політики НБУ та безпосередньо моєї діяльності як очільника  інституції. Використання Ради НБУ для створення корпоративного конфлікту всередині інституції. Усе це елементи одного ланцюга", - переконаний Яків Смолій.

"Чи означає моя відставка, що незалежність НБУ вдалося зламати? Ні! Це – протест. Це – сигнал. Це – попередження. Це – червона лінія. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні. Наразі команда Правління та кілька тисяч висококласних професіоналів залишаються працювати в НБУ, щоб зберегти макроекономічну та фінансову стабільність, інституційну спроможність центрального банку. Однак вкрай важливо, щоб їх роботі припинили заважати, щоб Президент, Уряд та політики нарешті налагодили ефективну взаємодію з центральним банком", - наголосив Яків Смолій.

Яків Смолій був призначений Головою Національного банку 15 березня 2018 року. За час його каденції на чолі Національного банку:

  • інфляція увійшла на однознакову територію, досягла цілі 5% +/- 1 в.п. і тримається на низькому рівні;
  • облікову ставку НБУ вперше за історію незалежної України було знижено до позначки 6%;
  • забезпечено ефективну політику гнучкого курсоутворення та модернізовано інфраструктуру фінансового ринку;
  • розпочато масштабну валютну лібералізацію;
  • міжнародні резерви сягнули восьмирічного максимуму.

Сьогодні банківська система здорова, високоліквідна і прибуткова. З листопада 2018 року не було виведено жодного банку з ринку, а довіра до банківського сектору відновлюється. Більш того, зараз, в період кризи, банківська система є форпостом фінансової стабільності завдяки зробленому з початку 2018 року:

  • банки адекватно капіталізовані і постійно проходять стрес тести;
  • запроваджено макропруденційну політику для забезпечення банківської системи;
  • запроваджено ризик-орієнтований нагляд за банками;
  • запроваджено європейські банківські нормативи;
  • посилено фінансовий моніторинг;
  • законодавче удосконалено процедуру ліквідації банків та унеможливлено реанімацію «зомбі»-банків;
  • завершено процес розкриття всіх власників банків;
  • підвищено якість корпоративного управління в банках;
  • запроваджено захист прав споживачів фінансових послуг.

За ці два роки Національний банк оптимізував банкнотно-монетний ряд, забезпечив зростання частки безготівкових операцій до 55% і повноцінний запуск Bank ID НБУ, завершив перехід на IBAN та роботу СЕП у режимі 23/7, а також став регулятором небанківського фінансового ринку.

Водночас Національний банк не припиняв розвиватися як інституція, і в результаті було:

  • удосконалено стратегічне планування діяльності НБУ (започатковано оприлюднення Стратегії НБУ, Планів дій НБУ, звітування за результатами);
  • забезпечено зростання довіри до НБУ;
  • створено Стратегію комунікацій та системи управління комунікаціями НБУ;
  • розбудовано професійний діалог зі стейкхолдерами: партнерами та клієнтами;
  • НБУ став кращим роботодавцем фінансового ринку;
  • НБУ був визнаний найбільш прозорим центробанком у світі в 2019 році (Central Banking Awards);
  • Голова НБУ був визнаний кращим Центральний банкір в Центральній і Східній Європі в 2019 році (нагорода видання GlobalMarkets).

 "Я залишаю Національний банк цілісною інституцією зі стратегічним баченням, налагодженими процесами, сильною професійною командою, гідною репутацією серед провідних центробанків світу та міжнародної спільноти. Я йду з високо піднятою головою. Залишаю НБУ під вашу відповідальність", - підсумував свій виступ в Верховній Раді та понад два роки головування Яків Смолій.

Довідково

Відповідно до Закону України "Про Національний банк України", з даного моменту виконувати обов'язки Голови Національного банку буде перший заступник Голови Катерина Рожкова.

 
Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини