Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховний Суд остаточно підтвердив законність виведення з ринку Грін Банку

Верховний Суд остаточно підтвердив законність виведення з ринку Грін Банку

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 26 лютого 2021 року остаточно відмовив у задоволенні касаційної скарги акціонерів ПАТ «Грін Банк» про визнання протиправною та скасування постанови Національного банку про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію зазначеного банку. Також суд відмовив у вимозі зобов’язати Національний банк повернути банківську ліцензію ПАТ «Грін Банк».

Позивачами у цій справі були міноритарні акціонери банку – ТОВ «Марго Груп» та ТОВ «Максімус і КО», які володіють по 9,9152 % акцій банку. Підставами для відмови у задоволенні касаційної скарги акціонерів суд зазначив недоведеність позивачами їх права звернення до суду із таким позовом в інтересах банку, адже вони не були контролюючими акціонерами та не входили до керівних структур банку.

Згідно з висновками Великої Палати Верховного Суду та ураховуючи практику Європейського суду з прав людини ці умови є обов’язковими для звернення до суду із таким позовом в інтересах банку. Тому суд касаційної інстанції змінив постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 17 травня 2016 року в цій справі в частині мотивів відмови у задоволенні позовних вимог ТОВ «Марго Груп» та ТОВ «Максімус і КО».

Постанова Верховного Суду є остаточною у вказаній судовій справі та оскарженню не підлягає.

Довідково

Національний банк у січні 2015 року прийняв рішення про ліквідацію та відкликання банківської ліцензії у ПАТ «Грін Банк». ПАТ «Грін Банк» було віднесено до категорії неплатоспроможних з метою захисту вкладників та інших кредиторів цього банку у вересні 2014 року. Основною підставою для такого рішення був факт здійснення банком ризикової діяльності, що загрожувало інтересам вкладників та кредиторів банку, та неодноразове порушення законодавства з питань фінансового моніторингу.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини