Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховний Суд підтримав правову позицію Національного банку у спорі стосовно процедури припинення АТ "Златобанк"

Верховний Суд підтримав правову позицію Національного банку у спорі стосовно процедури припинення АТ "Златобанк"

Палата для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду 18 листопада 2021 року відмовила в задоволенні касаційної скарги кредитора АТ "Златобанк" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 14 січня 2021 року, якою було скасовано судове рішення про порушення справи про банкрутство АТ "Златобанк".

"Ми вітаємо рішення Верховного Суду. Це свідчить про остаточне повернення АТ "Златобанк" в управління Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та правомірність подальшого застосування до банку процедури припинення діяльності виключно в порядку, передбаченому Законами України "Про банки і банківську діяльність" та "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", – зазначив начальник управління правової та судової роботи з проблемними активами Юридичного департаменту НБУ Сергій Бойко.

Нагадаємо, що 19 червня 2019 року Господарський суд Києва порушив провадження в справі про банкрутство АТ "Златобанк" за заявою кредитора банку.

Національний банк у липні 2019 року оскаржив це судове рішення в апеляційному порядку, адже скасування в судовому порядку рішення про визнання неплатоспроможним та ліквідацію АТ "Златобанк" не означає, що цей банк може ліквідуватися в інший спосіб, ніж це визначено Законами України "Про банки і банківську діяльність" та "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Північний апеляційний господарський суд у січні 2021 року задовольнив апеляційні скарги Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, скасувавши рішення суду першої інстанції про порушення справи про банкрутство АТ "Златобанк".

Палата для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, вивчивши матеріали справи та заслухавши аргументи сторін, залишила цю постанову суду без змін.

Постанова Верховного Суду є остаточною у вказаній судовій справі та оскарженню не підлягає.

Довідково

13 лютого 2015 року Правління Національного банку прийняло постанову № 105 "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Златобанк" до категорії неплатоспроможних".

 

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини