Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Верховний Суд підтвердив правомірність рішень Національного банку щодо виведення з ринку ПАТ "Астра Банк"

Верховний Суд підтвердив правомірність рішень Національного банку щодо виведення з ринку ПАТ "Астра Банк"

Верховний Суд 17 листопада у повному обсязі задовольнив касаційну скаргу Національного банку на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 26 квітня 2019 року та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 19 вересня 2019 року. Суди першої та апеляційної інстанцій раніше визнали протиправним та скасували рішення Національного банку про віднесення Астра Банку до категорії проблемних та неплатоспроможних.

Верховний Суд, скасувавши судові рішення попередніх інстанцій та відмовивши в задоволенні позову колишнього власника банку, поставив крапку в тривалій судовій тяганині, яка розпочалася ще в 2015 році. 

"Національний банк вітає законне та обґрунтоване рішення суду найвищої інстанції. Суд вичерпно та всебічно дослідив матеріали справи, які беззаперечно підтверджують законність рішень Національного банку, оскільки від цього залежить ефективна робота банківської системи, фінансова стабільність та інвестиційна привабливість країни", - зазначив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку України Віктор Григорчук.

Варто наголосити, Астра Банк є єдиним банком, який було виведено з ринку шляхом його продажу компанії-інвестору, а саме компанії AGRO HOLDINGS (UKRAINE) LIMITED, яка його докапіталізувала. В подальшому банк вийшов на ринок під новим брендом – Агропросперіс Банк.
 

Довідково

Нагадаємо, Національний банк України 19 березня 2015 року ухвалив рішення про віднесення ПАТ "Астра Банк" до категорії неплатоспроможних. Основною підставою для такого рішення був факт встановлення здійснення банком ризикової діяльності, а саме було встановлено, що в банку існує концентрація коштів у Дельта Банку, який на той час вже було віднесено до категорії проблемних, у сумі 163,8 млн грн або 91,2% активів Астра Банку. Це є беззаперечною ознакою ризикової діяльності банку, що загрожує інтересам вкладників і кредиторів банку. У зв’язку з цим Національний банк відніс ПАТ "Астра Банк" до категорії проблемних.

Астра Банк не запропонував жодних дієвих заходів стосовно відновлення ліквідності та приведення діяльності банку у відповідність до вимог законодавства. Це є свідченням обґрунтованості ухвалення Національним банком рішення про віднесення банку до категорії неплатоспроможних до спливу 180 днів після віднесення його до категорії проблемних.


 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини