Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Відновлюється випуск каталогу "Банкноти і монети України"

Відновлюється випуск каталогу "Банкноти і монети України"

Національний банк відновлює випуск каталогу "Банкноти і монети України", на публікацію якого очікують нумізмати, колекціонери та усі, хто цікавиться історією й сьогоденням грошового обігу в Україні.

Публікація нумізматичних каталогів – традиційна світова практика. Про свої нумізматичні програми звітують центробанки та монетні двори Австрії, Німеччини, Франції, Канади, Австралії, США, Японії та інших країн.

Українське видання започатковано у 1996 році. За період свого існування журнал, змінюючи назви та форми, виходив 19 разів. 20-тий випуск каталогу «Банкноти та монети України» за 2015 – 2019 роки трансформований у електронне видання. 

Він  відповідає сучасним вимогам – доступний з будь-якого електронного носія та, у разі необхідності, може бути роздрукованим. Каталог має дві версії – українську та англійську.

Оновлене видання розповідає про діяльність Національного банку та Банкнотно-монетного двору НБУ у сфері грошового обігу за останні п’ять років:

  • випуск 210 пам’ятних монет;
  • введення в обіг банкнот нового зразка номіналами 20, 50, 100, 500 та 1 000 гривень;
  • заміну паперових банкнот низьких номіналів 1, 2 та 5 гривень на металеві.

"Випуск українських грошей – це  результат злагодженої роботи великого колективу Національного банку та Банкнотно-монетного двору Національного банку України. Колекційні гроші – це не просто гроші, а символ державності, свідоцтво історії, предмет пристрасті для колекціонерів, – наголосив заступник Голови Національного банку Сергій Холод. – Вони презентують Україну світовій спільноті, розповідають про культуру, традиції та події нашої країни. Каталог про українські банкноти та монети – це  узагальнене джерело інформації, яке має особливу цінність для всіх поціновувачів вітчизняної нумізматики та боністики".

Довідково

Українська нумізматична продукція користується попитом в України та за її межами.

На внутрішньому ринку Національний банк у 2015 – 2019 роках реалізував майже 9 млн. шт. нумізматичної продукції на загальну суму понад 750 млн грн. Крім того, пам’ятні монети України реалізуються у США, Німеччині, Гонконзі, Південній Кореї, Польщі, Великій Британії та Сингапурі.

З вересня 2016 року започатковано продаж пам’ятних монет України шляхом виконання онлайн-замовлення. Наразі через онлайн-замовлення Національний банк реалізує половину всіх тиражів пам’ятних монет та працює над запуском інтернет-магазину для продажу власної нумізматичної і сувернірної продукції​.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини