Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Вісім фінансових установ добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України відкликав (анулював) ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) у восьми фінансових установ на підставі поданих ними заяв.

Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив такі рішення на засіданні 26 лютого 2021 року:

  1. Відкликати усі наявні ліцензії:
  • у ПТ “ЛОМБАРД “ЛЕГКІ ГРОШІ” КОТОВ І ХОЛЬЧЕНКОВ” (ЄДРПОУ 40299599) одну ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • у ТОВ “ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ “ФАВОРИТ” (ЄДРПОУ 34349201) одну ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу;
  • у Кредитної спілки “Поміч” Національного університету “Києво-Могилянська Академія” (ЄДРПОУ 21666186) одну ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту.

Зобов’язання Кредитної спілки “Поміч” Національного університету “Києво-Могилянська Академія”, на які не нараховуються проценти, становили 0,7 тис. грн (або 0,00004% від загального обсягу ринку) станом на 1 жовтня 2020 року, а її активи – 478,87 тис. грн (або 0,02% від загального обсягу ринку).

Активи ПТ “ЛОМБАРД “ЛЕГКІ ГРОШІ” КОТОВ І ХОЛЬЧЕНКОВ” становили 1,05 млн грн, або 0,02% від загального обсягу ломбардів, станом на 1 жовтня 2020 року.

  1. Відкликати ліцензію на надання гарантій:
  • у ТОВ “АГРАРНО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ЦЕНТР” (ЄДРПОУ 39919041);
  • у ТОВ “ФК “ІНКОМФІНАНС” (ЄДРПОУ 40487566);
  • у ТОВ “КОНСАЛТ СОЛЮШЕНС” (ЄДРПОУ 42251700);
  • у ТОВ “ФК “ЛАБОРАТОРІЯ ФІНАНСІВ” (ЄДРПОУ 39289289);
  • у ТОВ “ФАКТОРИНГ ФІНАНС” (ЄДРПОУ 36125262).

Варто додати, що ці фінансові компанії продовжують свою діяльність та мають чинні ліцензії на інші види діяльності. У них були відкликані ліцензії виключно на надання гарантій у зв’язку з тим, що ці фінансові компанії не планували вести активну діяльність з надання гарантій і не були готові до виконання обов’язкових нормативів, які набрали чинності з 1 травня 2020 року. Тому фінансові компанії добровільно відмовилися від ліцензій на цей вид діяльності.

У грудні 2020 року Національний банк нагадав усім фінансовим компаніям-гарантам про необхідність виконання обов’язкових нормативів. Дві третини фінансових компаній-гарантів із 354 ліцензованих не дотримуються вимог нормативів та мають хоча б один невиконаний норматив. Про це свідчать результати поданої фінансової звітності за девʼять місяців 2020 року.

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова компанія позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Перевірити чинні ліцензії фінансової установи можна на сайті Національного банку.

Перевірити чинні ліцензії юридичних осіб-лізингодавців можна на сайті Національного банку України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини