Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Визначені підсумки голосування за ескізи для створення нумізматичної продукції, присвяченої боротьбі України з агресією рф

Визначені підсумки голосування за ескізи для створення нумізматичної продукції, присвяченої боротьбі України з агресією рф

Національний банк України оголошує результати голосування за ескізи і творчі роботи, присвячені боротьбі України з агресором, а також розпочинає роботу над створенням першої пам’ятної монети із серії, що розповідатиме світу про загальнонаціональний героїчний супротив російським загарбникам.

Про підсумки голосування

За підсумками відкритого народного голосування за ескізи монет та творчі роботи, присвячені героїчному опору Збройних Сил України та всього українського народу військовій агресії рф, найбільшу кількість голосів отримали:

у номінації «Кращий ескіз»:

Аверс: у центрі – малий Державний Герб України, навколо якого зображено єднання української нації: люди тримаються за руки, котрі обвиває синьо-жовта стрічка.

Реверс: у центрі – малий Державний Герб України та написи Україна (угорі), 2022 (унизу);

Аверс: зображено славнозвісний острів Зміїний, на якому в перший день війни сталося зіткнення українських прикордонників і воїнів Збройних Сил України з російським воєнним кораблем, та написи: ОСТРІВ ЗМІЇНИЙ (угорі), «РУССКИЙ ВОЕННЫЙ КОРАБЛЬ – ИДИ НАХ**Й!» (унизу)

Реверс: зображено прикордонника на посту, синьо-жовтий прапор на флагштоку, малий Державний Герб України (унизу);

Аверс: на тлі стилізованої карти – літак та напис Україна, малий Державний Герб України (угорі).

Реверс: зображено легенду київських повітряних боїв, пілота-аса, на рахунку якого знищеноня декількох десятків російських літаків та ракети «Калібр»; напис Привид Києва (угорі);

Аверс: зображення узагальнених образів захисниці та захисників, оповитих синьо-жовтою стрічкою. Унизу напис – Слава Героям!

Реверс: композиція, що символізує боротьбу добра зі злом, яка відбувається зараз на території України: на тлі синьо-жовтої карти України архангел Михаїл, який уособлює добро, вбиває диявола, який уособлює зло. Угорі напис – «Світ переможе темряву!»;

Аверс: стилізований тризуб в обрамленні квітів та колосків; угорі напис – УКРАЇНА (угорі).

Реверс: символічна композиція зображує на тлі стилізованої дороги дві сплетені руки – жінки та чоловіка у військовій формі, угорі – емблема Збройних Сил України, під якою ліворуч та праворуч розміщено написи МАТИ ГЕРОЇВ;

у номінації «Краща творча робота»:

Опис роботи: узагальнений образ української жінки-берегині, яка оберігає мужніх та героїчних воїнів – захисників України;

Опис роботи: воїни – захисники різних епох і поколінь, які своєю мужністю та героїзмом прославляють Україну;

Опис роботи: вітальний плакат-запрошення до українського «Бермудського трикутника», що вже багато разів «гостинно» зустрів рашистів і там вони залишилися навічно;

Опис роботи: символічне поєднання двох образів: жінки, як образу України, та лелеки – символу любові до батьків та рідної землі, вірності, щастя, добробуту;

Опис роботи: образ воїна-захисника, який уособлює всіх захисників, які як янголи-охоронці боронять і оберігають Україну.

Про першочергові нумізматичні плани 

Розглянувши всі ескізи, що надійшли на конкурс, та врахувавши результати народного голосування, Національний банк розпочинає роботу зі створення першої монети із серії, що розповідатиме про загальнонаціональний героїчний супротив українців російському загарбнику.

«В умовах війни український народ демонструє абсолютну та незламну єдність. «І доки буде народ дружно триматися купи, незламно стояти всі за одного, а один за всіх, доти ніяка ворожа сила не переможе його», – так сказав в історичній повісті «Захар Беркут» Іван Франко. Саме тому наша монета матиме назву «В єдності – сила». Сила, яка відображатиме всенародне єднання українців у боротьбі проти російського агресора, а також міжнародну підтримку, яку надає Україні весь світ», – прокоментував заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан.

Планується, що один бік цієї монети буде відтворено за мотивами ескізу «Єдність – сила» авторства Аліни Малюти, що увійшов до п’яти кращих ескізів за підсумками відкритого голосування; інший – за мотивами ескізу «Допомога країн-партнерів» авторства Сергія Топкіна, який також брав участь у конкурсі.

Інші ескізи та творчі роботи Національний банк також буде втілювати в нумізматичній продукції України (пам’ятних монетах, медалях, сувенірних банкнотах тощо), про що буде повідомлено додатково.

«Ми вдячні митцям, які відгукнулися та надіслали свої надихаючі роботи для участі в конкурсі. Також ми вдячні кожному, хто взяв участь у голосуванні і допоміг нам здійснити дійсно народний вибір дизайнів для створення нумізматичної продукції, присвяченої нашому героїчному опору та майбутній безсумнівній перемозі України», – сказав Олексій Шабан.

Він додав, що Національний банк і надалі зацікавлений у співпраці з усіма художниками, авторами та митцями, які виявлять бажання створювати нумізматичну продукцію Національного банку.

Довідково

Участь у голосуванні, що тривало з 5 до 20 квітня цього року, взяли майже три тисячі громадян. Вибір можна було здійснити серед 80 робіт від 35 учасників, які взяли участь у конкурсі.

До конкурсу долучилися як українські автори, так і митці з-за кордону. Вік учасників також різноманітний, зокрема участь у конкурсі брали роботи юних художників – Каріни Каденюк (11 років), Варвари Підгайної (10 років) та Миколи Степанова (14 років).

Нагадаємо, що Національний банк 15 березня 2022 року оголосив конкурсний відбір ескізів, присвячених героїчному опору Української Армії та всього українського народу військовій агресії російської федерації.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини