Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Визначено перелік важливих об’єктів платіжної інфраструктури в Україні

Визначено перелік важливих об’єктів платіжної інфраструктури в Україні

Національний банк у межах реалізації функції оверсайту за результатами моніторингу діяльності у 2023 році визначив перелік важливих об’єктів платіжної інфраструктури в Україні.

Єдиною системно важливою платіжною системою, як і в попередні роки, стала Система електронних платежів (СЕП) Національного банку України.

До категорії важливих платіжних систем віднесено шість платіжних систем, а саме: 

  • "MasterCard", MasterCard International Incorporated, США;
  • "Visa", Visa International Service Association, США;
  • "NovaPay", ТОВ "НоваПей", Україна;
  • "PrivatMoney", АТ КБ "ПриватБанк", Україна;
  • "MONEYCOM", ТОВ "СВІФТ ГАРАНТ", Україна;
  • "Фінансовий світ", ТОВ "Українська платіжна система", Україна.

Дві платіжні системи – "PrivatMoney" та "MONEYCOM" – є новими в переліку порівняно з 2022 роком.

Крім того, за підсумками діяльності у 2023 року визначені важливі учасники системно важливих і важливих платіжних систем: 

  • АТ КБ "ПриватБанк" (СЕП НБУ, "MasterCard", "Visa");
  • АТ "ПУМБ" ("PrivatMoney");
  • ТОВ "ФК "КОНТРАКТОВИЙ ДІМ" ("Фінансовий світ").

Також за результатами 2023 року визначені три важливі технологічні оператори платіжних послуг: ТОВ "ЕЙСІ ДІСІ ПРОЦЕССІНГ", ПрАТ "Український процесінговий центр" та ТОВ "ТАС ЛІНК".

Розподіл об’єктів платіжної інфраструктури за категоріями важливості здійснюється регулятором згідно з міжнародною практикою для підвищення їх надійності й ефективності, а також приведення їх діяльності у відповідність до міжнародних стандартів оверсайту. 

Так, до об’єктів платіжної інфраструктури, що віднесені до категорій важливості, Національний банк встановлює посилені вимоги щодо управління та організації діяльності, доступу та участі в платіжній системі, системи управління ризиками, остаточності розрахунків, забезпечення кіберстійкості та управління безперервністю діяльності. 

Довідково

Розподіл об’єктів платіжної інфраструктури за категоріями важливості Національний банк здійснює щорічно за підсумками їх діяльності протягом попереднього року.

Критеріями визначення важливості об’єктів платіжної інфраструктури, встановленими в постанові Правління Національного банку України від 24.08.2022 № 187, є обсяги операцій та види послуг, які ними надаються.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини