Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Як війна вплинула на безготівкові розрахунки: картковий ринок у квітні

Як війна вплинула на безготівкові розрахунки: картковий ринок у квітні

Завдяки злагодженій роботі учасників платіжного ринку та бізнесу безготівкові розрахунки з використанням платіжних карток навіть в умовах війни відбуваються стабільно та без перебоїв як в Україні, так і за кордоном.

За оцінкою Національного банку, у квітні 2022 року в Україні та за її межами з використанням платіжних карток було здійснено близько 550 млн операцій на суму 450 млрд грн. Якщо порівняти з довоєнним січнем 2022 року, кількість операцій зменшилася на 15%, водночас їх сума зросла на 2%. 

Зокрема, в Україні протягом квітня 2022 року з використанням платіжних карток було здійснено понад 505 млн операцій на суму близько 375 млрд грн. Це менше на 20% за кількістю та 10% за сумою проти січня 2022 року. Таке скорочення в умовах війни не є значним та свідчить, що українська фінансова система продовжує стабільно функціонувати, а громадяни мають можливість забезпечувати свої фінансові потреби.

"Від самого початку війни ми разом із банками та платіжними системами робили все можливе для забезпечення повноцінної роботи платіжної карткової інфраструктури. Кошти громадян на рахунках доступні їм цілодобово та 7 днів на тиждень. Ми дбаємо про фінансовий захист українців, так буде й надалі. Адже можливість використовувати свої картки щодня в Україні чи за кордоном ми вважаємо базовою потребою, особливо під час війни", – прокоментував Олексій Шабан, заступник Голови Національного банку України.

Також можна констатувати, що українці віддавали перевагу безготівковим операціям із платіжними картками, які є безпечнішими в умовах воєнного стану.

Так, у квітні 2022 року частка безготівкових операцій із використанням платіжних карток у межах України за сумою становила 71% (у січні 2022 року цей показник становив 62%). Водночас частка за кількістю залишилася майже незмінною – 90% (за січень 2022 року – 91%). Тобто 9 із 10 операцій із картками були безготівковими.

За кордоном у квітні цього року українці з використанням платіжних карток українських банків витратили приблизно 75 млрд грн, переважна більшість цих коштів – це оплата товарів у POS-терміналах торговельної мережі та отримання готівки в банкоматах вимушеними українськими переселенцями.

Війна негативно вплинула на стан платіжної інфраструктури для приймання платіжних карток. За оцінкою Національного банку, кількість активних платіжних терміналів у торговельній та сервісній мережах станом на 01.05.2022 порівняно з початком року зменшилася на третину, а кількість банкоматів – на 20%. Це пов’язано з тим, що значна кількість таких платіжних пристроїв розташована в місцях, де ведуться активні бойові дії або на територіях, які тимчасово не контролюються українською владою. Також не всі торговельні підприємства відновили роботу на територіях, які були звільнені Збройними Силами України.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини