Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк України знизив облікову ставку до 16,5%

Національний банк України знизив облікову ставку до 16,5%

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 16,5% річних з 6 вересня 2019 року. Національний банк продовжує цикл пом'якшення монетарної політики, оскільки очікує уповільнення інфляції до цілі 5%.

Інфляція в липні (9,1% у річному вимірі) була вищою за траєкторію прогнозу, опублікованому в останньому Інфляційному звіті. У серпні, за оцінками Національного банку, інфляція знизиться, втім все ще залишатиметься вище прогнозної траєкторії. Таке відхилення зумовлене насамперед тимчасовими чинниками з боку пропозиції продуктів харчування, зокрема овочів.

Водночас базова інфляція (7,4% у річному вимірі в липні) відповідала прогнозу Національного банку. Жорстка монетарна політика залишалася вагомим чинником, що стримував фундаментальний тиск на ціни, зокрема через канал обмінного курсу. Однак, розширення внутрішнього попиту та підвищення заробітних плат продовжували гальмувати уповільнення інфляції.

Як і раніше, НБУ прогнозує досягнення середньострокової цілі з інфляції 5% наприкінці наступного року. Макроекономічні чинники, що спостерігалися з часу попереднього засідання Правління з монетарної політики, не змінили баланс ризиків для прогнозу.

З одного боку, зміцнення обмінного курсу, за нашими оцінками, сприятиме уповільненню інфляції в найближчі місяці. Укріплення гривні було зумовлено фундаментальними ринковими чинниками, такими як сприятлива цінова кон'юнктура на глобальних товарних ринках, високий врожай зернових, подальше зростання експорту ІТ послуг, зростання довіри інвесторів до української економіки та спрощення їх доступу до ринку внутрішніх державних цінних паперів. Це, зокрема, зумовило зниження обсягів репатріації дивідендів та зростання попиту на ОВДП. Хоча приплив іноземного капіталу на ринок ОВДП суттєво послабився в останні тижні, валютний ринок залишався збалансованим. Також поточне зниження цін на нафту і газ на світових ринках з певним часовим лагом відображатиметься на внутрішніх цінах.

З іншого боку, стрімке розширення внутрішнього попиту та високі темпи зростання заробітних плат стимулюватимуть підвищення цін. Так, прискорення зростання ВВП у другому кварталі 2019 року (4,6% у річному вимірі) було зумовлене переважно пожвавленням внутрішнього споживання в умовах стрімкого поліпшення споживчих настроїв. Попередні оцінки економічної активності в липні засвідчили збереження стійкого внутрішнього попиту.

Правління Національного банку відзначило, що внутрішні політичні ризики для зниження інфляції до цілі послабилися з початком роботи Верховної Ради нового скликання та формуванням нового уряду. Це відкриває  можливість для активізації переговорів з Міжнародним валютним фондом щодо нової програми співпраці. Водночас, зберігаються загрози для фінансової стабільності, пов'язані з перебігом судових процесів щодо рішень держави, спрямованих на оздоровлення банківського сектору.

Ризики зовнішнього походження, відзначені Правлінням під час попереднього засідання з монетарної політики у липні, також залишаються актуальними. А саме:

  • припинення транзиту газу з Росії територією України з початку 2020 року;
  • посилення торговельних війн та підвищення турбулентності на глобальних фінансових ринках;
  • ескалація військового конфлікту та нові торговельні обмеження з боку Росії.

У подальшому цикл пом'якшення монетарної політики продовжиться за умови стійкого уповільнення інфляції до цілі 5%. Темп зниження облікової ставки до нейтрального рівня 8% залежатиме від ризиків як внутрішнього, так і зовнішнього походження.

Так, Правління Національного банку бачить можливості для швидшого зниження облікової ставки у разі прискорення реалізації структурних реформ. Також важливою передумовою є стійке уповільнення інфляції до цілі. І навпаки, у разі реалізації проінфляційних ризиків, зокрема через збереження тиску з боку попиту, процес пом'якшення монетарної політики буде більш поступовим.

Зниження облікової ставки до 16,5% ухвалене Рішенням Правління Національного банку України від 5 вересня 2019 року № 645-рш "Про розмір облікової ставки".

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням цього рішення, буде оприлюднено 16 вересня 2019 року.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 24 жовтня 2019 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини