Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Відбулося чергове засідання Комітету з монетарної політики

24 - 25 червня 2015 року відбулося чергове засідання Комітету з монетарної політики Національного банку України (далі - Комітет).

На засіданні обговорювалися можливі зміни параметрів інструментів монетарної політики, ураховуючи прогноз розвитку економіки та грошово-кредитного ринку.

Комітет прийняв рішення з таких питань:

1) Збереження облікової ставки на рівні 30%.

Члени Комітету відзначили певне зниження інфляційних ризиків, незважаючи на збереження високих темпів інфляції. Приріст індексу споживчих цін у травні становив 58.4% у річному вимірі (знизився з 60.9% у квітні).

Стримуючий вплив на цінову динаміку відбувався в тому числі за рахунок укріплення з квітня курсу гривні до долара США та звуженнядіапазону  його коливань.

Поліпшення ситуації на валютному ринку та стабілізація очікувань сприяли поверненню депозитів до банківської системи. Їх обсяг у національній валюті з початку червня збільшився на 1.9%.

Зважаючи на стабільність на грошово-кредитному ринку та низький сукупний попит, Комітет очікує продовження уповільнення інфляції впродовж наступних місяців.

З метою закріплення позитивних зрушень на грошово-кредитному ринку та подальшої стабілізації очікувань члени Комітету рекомендували залишити незмінною облікову ставку, а в разі подальшого зниження інфляційних ризиків - перейти до пом’якшення грошово-кредитної політики найближчим часом;

2) Оптимізація підходів до проведення операцій зі стерилізації ліквідності.

Комітет вбачає за доцільне оптимізувати наявну практику проведення операцій зі стерилізації вільної ліквідності банківської системи, а саме:

розміщувати депозитні сертифікати на термін від 1 до 3 місяців з визначенням ціни їх розміщення під час проведення процентних тендерів з обмеженим обсягом;

проводити операції з продажу державних цінних паперів з портфеля Національного банку.

Метою таких змін є посилення ринкових засад функціонування грошово-кредитного ринку через задіяння ефективних механізмів ціноутворення та створення можливостей для формування строкової кривої дохідності, пожвавлення вторинного ринку державних цінних паперів та надання банкам додаткових інструментів для диверсифікації своїх активних операцій;

3) Затвердження Інфляційного звіту, включно з прогнозною частиною, та погодження його публікації.

Макроекономічний прогноз на 2015 - 2016 роки ґрунтується на припущеннях щодо забезпечення стійкого перемир’я, поступового відновлення роботи підприємств Донецької і Луганської областей та реалізації набутих унаслідок девальвації переваг у ціновій конкурентоспроможності. Також важливими є припущення щодо збереження співпраці з Міжнародним валютним фондом і чіткого виконання зобов’язань за програмою у межах Механізму розширеного фінансування, зокрема проведення реформ у фінансовій, бюджетній, енергетичній та загальноекономічній сферах, що разом з успішною реструктуризацією зовнішніх державних боргів матиме позитивний вплив на економічне відновлення.

За оцінками  Національного банку України, відновлення економічного зростання очікується з ІІІ кварталу (порівняно з попередніми кварталами) насамперед за рахунок чистого експорту та завантаження вивільнених потужностей. Але загалом за 2015 рік прогнозується падіння ВВП на рівні 9,5%. Відновлення зростання реального ВВП у річному вимірі прогнозується вже в 2016 році - на 3%.

Девальваційний сплеск у лютому-березні зумовив суттєве прискорення споживчої інфляції. Так ІСЦ із січня до травня зріс на 40.1%, а в річному вимірі інфляція прискорилася з 24.9% у грудні до 58.4% у травні. Найбільше прискорення відбулося в березні та квітні, що було пов’язано із впливом на  ціни пікової девальвації гривні наприкінці лютого та підвищенням тарифів у сфері житлово-комунального господарства. Ці чинники зумовили підвищення прогнозного показника споживчої інфляції на кінець 2015 року до 48% (базової - до 36%). Такий перегляд насамперед пов’язаний з відображенням динаміки цін у попередні місяці, а не очікуванням погіршення в майбутньому - у наступні місяці інфляція стабільно знижуватиметься - до 12% на кінець 2016 року. Уповільнення інфляції відбудеться внаслідок зменшення впливу ефектів девальвації, зниження цін на світових ринках, економічної активності нижче потенційного рівня, жорсткої монетарної та фіскальної політики.

Повний текст Інфляційного звіту буде розміщено на сторінці Офіційного інтернет-представництва  Національного банку України 2 липня 2015 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини