Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Андрій Пишний призначений Головою Національного банку України

Андрій Пишний призначений Головою Національного банку України

Верховна Рада України за поданням Президента України Володимира Зеленського 7 жовтня 2022 року призначила Андрія Пишного на посаду Голови Національного банку України.

За відповідну постанову Верховної Ради України проголосувало 290 народних депутатів України.

Андрій Пишний став дванадцятим Головою Національного банку в історії незалежної України.

"Я вдячний Президенту України та Верховній Раді за виявлену довіру і можливість очолити потужну державну інституцію і професійну команду. Викликів, які стоять перед нашою державою, її економікою, перед фінансовим та банківським секторами – сьогодні безпрецедентно багато. Але вже вісім місяців банківська система України, як і вся країна, не просто протистоїть повномасштабній військовій агресії. Вона працює. Безперебійно та безперервно. Вважаю, за необхідне віддати належне цим зусиллям та надалі працювати над збереженням та покращенням її роботи. Як в умовах війни, так, переконаний, в умовах миру. Як на міжнародному рівні, так і на національному. На посаді Голови Національного банку України моїм безумовним пріоритетом буде забезпечення інституційно сильного та незалежного регулятора. Адже він має вирішальне значення для забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності", – прокоментував своє призначення новообраний Голова Національного банку Андрій Пишний.

Нагадаємо, 6 жовтня 2022 року Верховна Рада України звільнила з посади Голови Національного банку Кирила Шевченка, який 4 жовтня 2022 року подав на розгляд Президенту України заяву про власну відставку.

Біографія Андрія Пишного

У фінансовому секторі Андрій Пишний працює більше 16 років.

Зокрема, розпочав кар’єру банкіра у 2000 році з посади керівника департаменту правового забезпечення  ВАТ "Ощадбанк", з 2003 року до 2007 обіймав посади члена правління, першого заступника голови правління та виконував обов’язки голови правління ВАТ "Ощадбанк". З квітня 2007 року продовжив розбудову державного банківського сектору на посаді першого заступника голови правління ВАТ "Укрексімбанк", згодом – члена наглядової ради ВАТ "Укрексімбанк" та ВАТ "Ощадбанк". 

Із березня 2014 року до листопада 2020 року обіймав посаду голови правління АТ "Ощадбанк".

У 2012 році Андрій Пишний обраний народним депутатом України та першим заступником голови комітету Верховної Ради України з питань регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України. У 2009 – 2012 роках працював директором ТОВ "Фонд соціальної стратегії".

Із серпня 2007 року до червня 2009 року Андрій Пишний був заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Трудовий шлях розпочав у 1996 році на посаді викладача, асистента кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Чернівецького державного університету ім. Ю. Федьковича

Андрій Пишний закінчив Чернівецький державний університет за спеціальністю "Правознавство" та Українську академію банківської справи НБУ за спеціальністю "Банківська справа".

У 2008 році здобув ступінь кандидата юридичних наук в Інституті законодавства Верховної Ради України (м. Київ).

Офіційні фото Андрія Пишного.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини