Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Чотири компанії виключені з реєстрів та чотири установи добровільно відмовилися від ліцензій

Чотири компанії виключені з реєстрів та чотири установи добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України виключив ПАТ "СК "КИЙ АВІА ГАРАНТ" (код за ЄДРПОУ 30383799), Кредитну спілку “ШАНС-ПЛЮС” (код за ЄДРПОУ 26523149) та Кредитну спілку “ПОЛІССЯ - КРЕДИТ” (код за ЄДРПОУ 25675673) з Держаного реєстру фінансових установ, а ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ “УКРПРОМБУДЛІЗИНГ” (код за ЄДРПОУ 33100334) – з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, на підставі поданих ними заяв.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг (далі – Комітет) ухвалив на засіданні 06 серпня 2021 року.

ПАТ “СК “КИЙ АВІА ГАРАНТ” мало 13 ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у сфері страхування за різними видами страхування, які було анульовано 25 червня 2021 року на підставі заяви страхової компанії.

Відповідно до останньої поданої страховиком звітності станом на 31 березня 2021 року обсяг страхових премій становив 1 202,9 тис грн,  частка ринку  компанії за страховими преміями за ризиковими видами страхування становила 0,01% від загального обсягу.  53% в страховому портфелі страховика становило страхування медичних витрат, 17% – страхування фінансових ризиків, 17% – страхування вантажів та багажу (вантажобагажу), інші  види страхування. Станом на 31 березня 2021 року у ПАТ “СК “КИЙ АВІА ГАРАНТ” було діючих 1021 договорів страхування. За 17 договорами добровільного страхування медичних витрат та страхування наземного транспорту (крім залізничного) страхувальниками заявлено збитків на загальну суму 848,5 тис грн. Згідно з інформацією ПАТ “СК “КИЙ АВІА ГАРАНТ”  заборгованість за заявленими подіями за цими договорами є непростроченою.

КС "ШАНС-ПЛЮС" мала дві ліцензії на надання фінансових послуг, а саме на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, а також на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення, які було анульовано Комітетом 14 липня 2021 року на підставі заяви кредитної спілки. Станом на 1 липня 2021 року зобов’язання КС "ШАНС-ПЛЮС" становили 908 тис. грн (0,07% від загального обсягу ринку), водночас її активи склали 2 080 тис. грн (0,09 % від загального обсягу ринку).​

КС "ПОЛІССЯ-КРЕДИТ" мало одну ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, яку було анульовано на підставі поданої кредитною спілкою заяви 02 липня 2021 року. Станом на 01 липня 2021 року зобов’язання кредитної спілки становили 11,13 тис. грн (0,001 % від загального обсягу ринку), водночас її активи склали 870,94 тис. грн (0,036 % від загального обсягу ринку).

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ЛІЗИНГОВА КОМПАНІЯ “УКРПРОМБУДЛІЗИНГ” не отримувало ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу.

Крім того, на підставі отриманих заяв Комітет на цьому ж засіданні ухвалив рішення щодо відкликання усіх виданих ліцензій у таких фінансових установ:

  • у ТОВ “КОМПАНІЯ-ФІНСЕРВІС” (код за ЄДРПОУ 43570396) – ліцензії на надання послуг із фінансового лізингу, надання послуг з факторингу, надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • у ПТ “ЛОМБАРД “БОНДАРЕВ І КОМПАНІЯ” (код за ЄДРПОУ 36806876) – ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • у ПТ “ЛОМБАРД “ГРОШЕНЯТКО” ТОВ “АЛЬТА ФІНАНС” І КОМПАНІЯ” (код за ЄДРПОУ 36577344) – ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • у Кредитної спілки “АЛЬЯНС-С” (код за ЄДРПОУ 34079492) – ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, а також на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення.

Станом на 01 липня 2021 року зобов’язання КС “АЛЬЯНС-С” становили 105,96 тис. грн (0,008% від загального обсягу ринку), водночас її активи склали 387,40 тис. грн (частка від загального обсягу ринку кредитних спілок 0,016 %).

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Національний банк України також наголошує, що страховик навіть  після виключення з Державного реєстру фінансових установ повинен виконувати взяті на себе зобов’язання за договорами страхування відповідно до ст. 526 Цивільного Кодексу України. Відмова у виплаті страхового відшкодування, яка не ґрунтується на умовах договору або законодавства України, є протиправною.

Перевірити чинні ліцензії можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини