Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Чотирьом фінансовим компаніям, страховику та кредитній спілці анульовано ліцензії, дві кредитні спілки та одного страховика виключено з реєстру

Чотирьом фінансовим компаніям, страховику та кредитній спілці анульовано ліцензії, дві кредитні спілки та одного страховика виключено з реєстру

Національний банк України анулював ліцензії чотирьом фінансовим компаніям, страховику, кредитній спілці та виключив з Державного реєстру фінансових установ дві кредитні спілки та одного страховика.

Щодо анулювання ліцензій

ТОВ “ФК “ХОЛАСТИС” (ЄДРПОУ 43157518), ТОВ “ФК “МАКСИМУМ” (ЄДРПОУ 37633818) та ТОВ “ФК “КРЕДІ ФІНАНС УКРАЇНА” (ЄДРПОУ 42313101) анульовано всі наявні ліцензії на надання фінансових послуг.

Нагадаємо, 19 жовтня 2022 року до цих установ застосовано заходи впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у зв’язку з ненаданням інформації та документів про структуру власності на вимогу Національного банку України.

Станом на момент ухвалення рішення про анулювання ліцензій порушення не усунені.

ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ПЛАЗА ІНВЕСТ” (ЄДРПОУ 43415392) анульовано ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу у зв’язку з ненаданням жодної фінансової послуги за цією ліцензією упродовж 12 місяців із дня її отримання*.

ПРАТ “СК “АЗІНКО” (ЄДРПОУ 24646706) відкликано (анульовано) частину ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) на підставі поданої страховиком заяви**.

Зокрема, анульовано ліцензії на здійснення добровільного страхування кредитів (у тому числі відповідальності позичальника за непогашення кредиту), добровільного страхування медичних витрат, добровільного страхування вантажів та багажу (вантажобагажу), добровільного страхування відповідальності власників водного транспорту [включаючи відповідальність перевізника), добровільного страхування відповідальності перед третіми особами (крім цивільної відповідальності власників наземного транспорту, повітряного транспорту, водного транспорту (включаючи відповідальність перевізника)], добровільного страхування фінансових ризиків, добровільного страхування цивільної відповідальності власників наземного транспорту (включаючи відповідальність перевізника).

Відповідно до поданої ПРАТ “СК “АЗІНКО” звітності за 9 місяців 2022 року станом на 30 вересня 2022 року обсяг страхових премій компанії становив 14 436 тис. грн,  вартість активів – 81 841 тис. грн, страхові резерви – 9 033 тис. грн. Частка ринку компанії за страховими преміями становить 0,1%.

Щодо відкликання ліцензій та виключення з реєстру

ТДВ “СК “АРСЕНАЛ ЛАЙФ” (ЄДРПОУ 39180855) виключено з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку з анулюванням ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

ТДВ “СК “АРСЕНАЛ ЛАЙФ” мало ліцензію на провадження страхової діяльності у формі добровільного страхування життя, яку було відкликано (анульовано) на підставі рішення Правління Національного банку України від 22 листопада 2022 року як захід впливу***.

Захід впливу було застосовано за здійснення ТДВ “СК “АРСЕНАЛ ЛАЙФ” ризикової діяльності, що загрожує інтересам кредиторів та страхувальників.

Відповідно до поданої ТДВ “СК “АРСЕНАЛ ЛАЙФ” звітності за 9 місяців 2022 року  станом на 30 вересня 2022 року обсяг страхових премій  компанії становив 52 734 тис. грн,  вартість активів – 281 569 тис. грн, страхові резерви – 29 515 тис. грн.  Частка ринку компанії за страховими резервами становить менше 0,2% від загального обсягу.

За інформацією страховика, станом на 30 вересня 2022 року ТДВ “СК “АРСЕНАЛ ЛАЙФ” не мало невиконаних (прострочених) зобов’язань за договорами страхування.

Після виключення з Державного реєстру фінансових установ зазначений страховик втрачає статус фінансової установи.

КС “УКРАЇНСЬКИЙ ОЩАДНИЙ ЦЕНТР” (далі – КС “УОЦ”, ЄДРПОУ 33198626) виключено з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку з анулюванням (відкликанням) усіх наявних у КС “УОЦ” ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг****.

Нагадаємо, 18 листопада 2022 року КС “УОЦ” було відкликано (анульовано) всі наявні ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме: на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення та на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту.

Обсяг активів КС “УОЦ” станом на 01 жовтня 2022 року становив 45 144,51 тис. грн (2,95% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання – 40 998,31 тис. грн (4,71% від загального обсягу ринку кредитних спілок).

КС “ЕЛЛІАДА” (ЄДРПОУ 41671550) відкликано (анульовано) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг та виключено цю кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ на підставі її власної заяви, керуючись особливим порядком під час дії воєнного стану*****.

Обсяг активів КС “ЕЛЛІАДА” станом на 01 жовтня 2022 року становив 2,00 тис. грн (0,0001% від загального обсягу ринку кредитних спілок), зобов’язання – 0,00 тис. грн (0,00% від загального обсягу ринку кредитних спілок).

КС “ЕЛЛІАДА” мала дві ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг, а саме: на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, та на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 12 грудня 2022 року.

Довідково

*Згідно з пунктом 9 частини першої статті 381 Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послугˮ та підпунктом 6 пункту 519 глави 65 розділу ХІ Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 24.12.2021 № 153 (зі змінами), Національний банк має право прийняти рішення про анулювання ліцензії, виданої небанківській фінансовій установі або особі, яка не є фінансовою установою, але має право надавати окремі фінансові послуги, зокрема з підстави ненадання небанківською фінансовою установою або особою, яка не є фінансовою установою, але має право надавати окремі фінансові послуги, жодної фінансової послуги протягом року з дня отримання ліцензії.

**Відповідно до пункту 189 постанови Правління Національного банку України “Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації” від 06 березня 2022 року № 39 (зі змінами) (далі – Постанова № 39), яку було прийнято з метою забезпечення безпеки та фінансової стабільності фінансової системи, запобігання кризовим явищам у період запровадження воєнного стану та мінімізації негативного впливу наслідків військової агресії рф проти України, встановлено, що страховик під час дії воєнного стану в Україні має право скористатися особливим порядком відкликання (анулювання) ліцензії (ліцензій) на здійснення страхової діяльності, передбаченим у пунктах 1810 – 1817 Постанови № 39.

***Національний банк України відповідно до пункту 8 частини першої статті 381 , пункту 4 частини першої статті 40 Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” (далі – Закон про фінансові послуги), підпункту 3 пункту 9, підпункту 1 пункту 11 розділу ІІІ, пункту 59 розділу VII Положення про застосування Національним банком України заходів впливу у сфері державного регулювання діяльності на ринках небанківських фінансових послуг, затвердженого постановою правління Національного банку України від 01.02.2021 № 12, має право застосовувати до об’єкта нагляду захід впливу у вигляді відкликання (анулювання) ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг за таких підстав, як виявлення факту (фактів) здійснення небанківською фінансовою установою або особою, яка не є фінансовою установою, але має право надавати окремі фінансові послуги, ризикової діяльності, що загрожує інтересам вкладників та/або інших кредиторів такої установи (особи).

****Відповідно до підпункту 4 пункту 560 глави 68 розділу ХІ Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року № 153 визначено, що підставою для виключення надавача фінансових послуг з Державного реєстру фінансових установ є прийняття Національним банком України рішення про анулювання (відкликання) усіх ліцензій/останньої з наявних у надавача фінансових послуг ліцензії на провадження діяльності з надання фінансових послуг.

***** Кредитні спілки, які не мають зобов’язань за договорами про залучення внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитні рахунки, під час дії воєнного стану мають право звернутися до Національного банку із заявою про відкликання (анулювання) ліцензій та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ.

Особливий порядок відкликання (анулювання) усіх ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг та виключення відомостей про кредитну спілку з Державного реєстру фінансових установ передбачений пунктами 182–188 постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39 “Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації”  (зі змінами).

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини