Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Дев’ять компаній добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України відкликав (анулював) ліцензії у восьми фінансових установ та однієї юридичної особи, яка не є фінансовою установою, але має право надавати фінансові послуги, на підставі їх власних заяв.

Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив такі рішення на засіданні 22 січня 2021 року:

1. Відкликати усі наявні ліцензії:

  • у ТОВ "КРЕДИТНІ ІННОВАЦІЇ" (ЄДРПОУ 41975147)  чотири ліцензії – на надання послуг з факторингу, надання послуг з фінансового лізингу, надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, надання гарантій;
  • у ПТ "ЛОМБАРД “БАЛКАНІКА" (ЄДРПОУ 36919164) одну ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • у ТОВ "АСТРА ЛІЗИНГ" (юрособа-лізингодавець, ЄДРПОУ 36259068) одну ліцензію на надання послуг з фінансового лізингу.

Додатково повідомляємо, що фінустанова ТОВ "КРЕДИТНІ ІННОВАЦІЇ" не надавала свою звітність до Національного банку. 

Активи ПТ "ЛОМБАРД "БАЛКАНІКА" становили 1,44 млн грн або 0,03% від обсягу ринку ломбардів станом на 1 жовтня 2020 року.

2. Відкликати ліцензію на надання гарантій:

  • ТОВ "ФК "АРБО ФІНАНС" (ЄДРПОУ 40131717);
  • ТОВ "АРЕС КАПІТАЛ" (ЄДРПОУ 42980100);
  • ТОВ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ВІВА КАПІТАЛ" (ЄДРПОУ 40860735);
  • ТОВ "ФК "ГРОУВЕЙ"" (ЄДРПОУ 42364989);
  • ТОВ "ФК "ТОТАЛ ФІНАНС" (ЄДРПОУ 39506632);
  • ТОВ "ФК "УКРФІНАНС ГРУП" (ЄДРПОУ 40326297).

Зазначимо, що ці фінкомпанії продовжують свою діяльність та мають чинні ліцензії на інші види діяльності. У них були відкликані ліцензії виключно на надання гарантій у зв’язку з тим, що ці компанії не планували вести активну діяльність з надання гарантій і не були готові до виконання обов’язкових нормативів, які набрали чинності з 1 травня 2020 року, тому компанії добровільно відмовилися від ліцензій на цей вид діяльності.

У грудні 2020 року Національний банк нагадав усім фінкомпаніям-гарантам про необхідність виконання обов’язкових нормативів. Дві третини фінансових компаній-гарантів із 354 ліцензованих не дотримуються вимог нормативів та мають хоча б один невиконаний норматив. Про це свідчать результати поданої фінансової звітності за 9 місяців 2020 року.

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова компанія позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу  від виконання своїх зобов’язань перед кредиторами.

Перевірити чинні ліцензії фінансової установи можна на сайті Національного банку.

Перевірити чинні ліцензії юридичних осіб-лізингодавців можна на сайті Національного банку України.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини