Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
До трьох фінансових компаній застосовано заходи впливу

До трьох фінансових компаній застосовано заходи впливу

Національний банк України застосував до ТОВ “МАНІФОЮ” (ЄДРПОУ 42848369), ТОВ “ФІНАНС ІНВЕСТ АКТИВ” (ЄДРПОУ 44532203) та ТОВ “САФРА ФІНАНС” (ЄДРПОУ 43931541) заходи впливу за порушення законодавства, що регулює діяльність учасників ринків фінансових послуг та законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг (далі – Комітет з питань нагляду) ухвалив 02 вересня 2024 року за результатами планових інспекційних перевірок, що були здійснені Департаментом інспектування Національного банку України.

За виявлені під час інспекційної перевірки порушення до ТОВ “МАНІФОЮ” застосовано:

1. Захід впливу у вигляді накладення штрафу в сумі 4 284 000,00 грн за порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг, а саме за незазначення в договорах про споживчий кредит денної процентної ставки та  її розрахунку. Ці вимоги визначені Законом України “Про споживче кредитування” (стаття 12).

ТОВ “МАНІФОЮ”  зобов’язане сплатити штраф упродовж місяця з дня набрання чинності цим рішенням.

Рішення набирає чинності з 02 вересня 2024 року.

2. Захід впливу у вигляді анулювання ліцензії на діяльність фінансової компанії за порушення:

  • Закону України “Про споживче кредитування” (статті 13, 19, 25, пунктів 6, 6¹ розділу IV “Прикінцеві та перехідні положення”);
  • Закону України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”, чинного на час вчинення порушення (стаття 6);
  • Закону України “Про фінансові послуги та фінансові компанії” (стаття 9);
  • Закону України “Про електронну комерцію” (статті 11,12);
  • Положення про додаткові вимоги до договорів небанківських фінансових установ про надання коштів у позику (споживчий, фінансовий кредит), затвердженого постановою Правління Національного банку України від 03 листопада 2021 року №113 (зі змінами) (підпунктів 1, 2 пункту 17 розділу ІІІ);
  • Положення про встановлення додаткових вимог щодо взаємодії із споживачами фінансових послуг та іншими особами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки), затвердженого постановою Правління Національного банку України від 04 серпня 2022 року №170 (пункту 14, абзацу сьомого пункту 20 розділу ІІ);
  • Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року №153 (зі змінами), чинного на час вчинення порушення (підпункту 18 пункту 72, пункту 74 глави 5 розділу II);
  • Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2023 року №199 (підпункту 19 пункту 41, пункту 43 глави 3 розділу II).

Рішення набирає чинності з 03 вересня 2024 року.

Нагадаємо, в листопаді та грудні 2021 року Національним банком України  неодноразово застосовувались до ТОВ “МАНІФОЮ” заходи впливу за порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг. Також у червні та липні 2023 року до ТОВ “МАНІФОЮ” застосовані заходи впливу за надання завідомо недостовірної інформації на запити Національного банку України з метою розгляду звернень споживачів фінансових послуг на виконання Закону України "Про звернення громадян".

За відмову від проведення інспекційної перевірки до ТОВ “ФІНАНС ІНВЕСТ АКТИВ” застосовано захід впливу у вигляді анулювання ліцензії на діяльність фінансової компанії.

Національний банк у липні цього року вжив заходів для проведення планової інспекційної перевірки зазначеної фінансової компанії на підставі пункту 2015 постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року №39 “Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації” (зі змінами) (далі – Постанова № 39).

Під час спроби її здійснити було встановлено та зафіксовано факт відмови в проведенні перевірки у зв’язку з ненаданням інспекційній групі Національного банку України документів, інформації та письмових пояснень щодо предмета перевірки, а також незабезпечення віддаленого доступу членам інспекційної групи до всіх інформаційних систем, які використовуються об’єктом перевірки, що передбачено підпунктами 2 та 7 пункту 2015 Постанови № 39.

Зазначене унеможливило проведення перевірки та є підставою для застосування заходу впливу у вигляді анулювання ліцензії з надання фінансових послуг. Це передбачено вимогами законодавства України, зокрема пунктом 13 частини першої статті 50 Закону України “Про фінансові послуги та фінансові компанії” та підпунктом 6 пункту 364 глави 48 розділу V Положення про застосування Національним банком України коригувальних заходів, заходів раннього втручання, заходів впливу у сфері державного регулювання діяльності на ринках небанківських фінансових послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 25.12.2023  №183 (далі – Положення № 183).

Рішення набирає чинності з 03 вересня 2024 року.

Також відповідно до пункту 366 глави 48 розділу V Положення № 183 ТОВ “МАНІФОЮ” та ТОВ “ФІНАНС ІНВЕСТ АКТИВ” виключені з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку з анулюванням ліцензії на діяльність фінансової компанії.

За виявлені під час інспекційної перевірки порушення до ТОВ “САФРА ФІНАНС” застосовано захід впливу у вигляді вимоги про вжиття заходів, спрямованих на усунення (виправлення) виявлених під час нагляду порушень та приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства України.

А саме за порушення:

  • Закону України “Про фінансові послуги та фінансові компанії” (статті 9, 11);
  • Положення про авторизацію надавачів фінансових послуг та умови здійснення ними діяльності з надання фінансових послуг”, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2023 року №199 (підпункт 19 пункту 41 глави 3 та пункт 69 глави 6 розділу ІІ, пункт 4 додатка 5 до постанови);
  • Правил складання та подання звітності учасниками ринку небанківських фінансових послуг до Національного банку України, затверджених постановою Правління Національного банку України від 25 листопад 2021 року №123 (пункти 5 та 8 розділу І).

ТОВ “САФРА ФІНАНС” зобов’язане усунути порушення законодавства про регулювання діяльності з надання фінансових послуг у строк до 30 вересня 2024 року.

Довідково

Відповідно до частини четвертої статті 50 Закону України "Про фінансові послуги та фінансові компанії" з дати, зазначеної в рішенні Національного банку про анулювання ліцензії, але не раніше наступного робочого дня після дня прийняття такого рішення, фінансова компанія не має права здійснювати діяльність з надання фінансових послуг (у тому числі укладати нові договори з надання відповідного виду фінансових послуг та / або продовжувати строк дії укладених договорів з надання таких фінансових послуг, та / або збільшувати розмір зобов’язань за укладеними договорами з надання таких фінансових послуг). Зобов’язання за раніше укладеними договорами про надання такої фінансової послуги виконуються сторонами в повному обсязі до моменту виконання договору.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини