Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Двом фінансовим компаніям поновлено дію ліцензій, до шести фінансових установ застосовано заходи впливу

Двом фінансовим компаніям поновлено дію ліцензій, до шести фінансових установ застосовано заходи впливу

Національний банк України поновив дію ліцензій двом фінансовим компаніям та застосував заходи впливу до шести фінансових установ.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив  23 вересня 2022 року. Вони набирають чинності з 26  вересня 2022 року.

Щодо поновлення дії ліцензій

ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “КРЕДІКОМ ГРУП” (ЄДРПОУ 41082100) та ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “СІТІ ФІНАНС” (ЄДРПОУ 39508708) поновлено дію ліцензій.

Нагадаємо, 26 серпня 2022 року до цих фінансових установ було застосовано заходи впливу у вигляді тимчасового зупинення ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг. Фінансові компанії не надали на вимогу регулятора інформацію. На сьогодні порушення усунені, тож Національний банк поновив фінансовим установам дію ліцензій на надання фінансових послуг.

Щодо застосування заходів впливу

Національний банк застосував заходи впливу до шести фінансових установ.

Зокрема, тимчасово зупинено ліцензію на надання фінансових послуг ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ГАРОННА” (ЄДРПОУ 42016484).

Зазначена фінансова компанія практично не комунікує з регулятором та не подає звітності. Саме тому їй тимчасово зупинено дію ліцензій з наданням можливості усунути порушення та відновити діяльність. Усунути порушення ТОВ “ФК “ГАРОННА” зобов’язана до 17 жовтня 2022 року.

До трьох фінансових установ застосовано заходи впливу  у вигляді зобов’язання усунути порушення та їх причини:

  • ТОВ “ЕКСІМЛІЗИНГ” (ЄДРПОУ 34492788);
  • ТОВ “РОСВЕН ІНВЕСТ УКРАЇНА” (ЄДРПОУ 37616221);
  • ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “КВАДРА КУБ” (43496835).

Зазначені фінустанови мають ліцензії на надання фінансових послуг, але не виконують вимоги законодавства щодо підтримання мінімально встановленого розміру власного капіталу. Це негативно впливає на реальні та потенційні фінансові можливості установ, зокрема на рівень ліквідності, платоспроможності, фінансової стійкості, забезпеченості оборотними коштами (власним капіталом).

Також за вказане порушення тимчасово зупинено дію ліцензій ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “СОЛІД ГРУП” (ЄДРПОУ 43450984), яке протягом I та II кварталів 2022 року фінансові послуги не надавало.

Усунути порушення ТОВ “РОСВЕН ІНВЕСТ УКРАЇНА”, ТОВ “ФК “КВАДРА КУБ”, ТОВ “ФК “СОЛІД ГРУП” зобов'язані до 26 жовтня 2022 року, а ТОВ “ЕКСІМЛІЗИНГ” – до 26 грудня 2022 року.

ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ФІНЕКСТРА” (ЄДРПОУ 41220734) анульовано ліцензію на надання гарантій.

Нагадаємо, 3 грудня 2021 року Національний банк застосував до цієї фінансової компанії захід впливу у вигляді зобов’язання усунути порушення обов’язкового фінансового нормативу запасу ліквідності (К3), яке було усунене. Однак, невиконання зазначеного нормативу продовжувалося в I та II кварталах 2022 року. Отже, зазначена фінансова компанія допустила повторне порушення ліцензійних умов, яке на дату ухвалення рішення про відкликання (анулювання) ліцензії усунене не було.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини