Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Екс-акціонер ПриватБанку І.В. Коломойський вкотре намагається заблокувати позов Національного банку у Швейцарії за допомогою українських судів

Екс-акціонер ПриватБанку І.В. Коломойський вкотре намагається заблокувати позов Національного банку у Швейцарії за допомогою українських судів

31 травня 2019 року Господарський суд міста Києва розглядатиме справу за позовом Коломойського Ігоря Валерійовича до Національного банку України та АТ КБ "ПриватБанк" про визнання недійсними п’яти кредитних договорів рефінансування та п'яти договорів особистої поруки І.В. Коломойського за цими кредитними договорами.

Національний банк України звертає увагу: такий позов та зазначені позовні вимоги – це спроба І. Коломойського зупинити, а в подальшому й унеможливити розгляд ініційованих НБУ справ у Швейцарії, що свідчить про небажання І. Коломойського виконувати взяті на себе зобов’язання за договорами поруки.

У грудні 2018 року НБУ звернувся до Першої інстанції Суду Республіки та Кантона Женеви за місцем проживання І. В. Коломойського з метою стягнення заборгованості як з фінансового поручителя перед НБУ.

У 2016 році І. Коломойський, який на той момент був співвласником істотної частки ПриватБанку, уклав з Національним банком договори поруки та з власної волі особисто зобов'язався виконати вимоги Нацбанку з повернення кредитів рефінансування отриманих ПриватБанком за період 2008-2014 рр. Як фактично, так і юридично І. Коломойський залишається боржником перед НБУ за вказаними кредитами ПриватБанку, заборгованість за якими на сьогодні складає 9,2 млрд грн.

Однак замість добросовісного виконання взятих на себе зобов’язань, колишній акціонер ПриватБанку І. Коломойський вчиняє юридичні дії з метою блокування розгляду ініційованих НБУ судових процесів в Швейцарії та Україні про стягнення заборгованості.

Так, схожі позовні вимоги І. Коломойського були задоволені Печерським районним судом міста Києва 20 квітня 2019 за наявної протилежної та однозначної судової практики Верховного Суду  у подібних правовідносинах.

Національний банк звертає увагу, що у разі визнання кредитних договорів та договорів поруки недійсними в порушення принципу естопель (широко застосовується у практиці Верховного Суду) Господарський суд м. Києва фактично встановить можливість І. Коломойському уникнути відповідальності за виконання взятих зобов’язань за договорами особистої поруки.

Крім того, це  ускладнить захист інтересів як НБУ, так і держави в судових процесах в інших юрисдикціях щодо відшкодування збитків, завданих  державі колишніми власниками ПриватБанку.

Довідково

Естопель (англ. estoppel — відхилення, від estop — позбавляти права заперечення) — у міжнародному праві втрата права посилатися на підстави для визнання договору недійсним або припинення договору, виходу з нього, або призупинення його дії. Термін запозичений з англ. права, де він означає категоричне заперечення такої поведінки сторони в процесі, якою вона перекреслює те, що попередньо було нею визнано.

Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини