Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк не застосовуватиме санкцій до надавачів фінансових послуг за порушення строків подання фінансової звітності у форматі XBRL до кінця 2021 року

Національний банк не застосовуватиме санкцій до надавачів фінансових послуг за порушення строків подання фінансової звітності у форматі XBRL до кінця 2021 року

Національний банк України надав надавачам фінансових послуг додатковий час для подання фінансової звітності за 2020 рік, проміжної фінансової звітності за 2021 рік (перший квартал, перше півріччя, дев’ять місяців) на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами у форматі XBRL.

Регулятор розуміє, що подання фінансової звітності за міжнародними стандартами у XBRL-форматі потребує часу, досвіду та поступового впровадження. Саме тому Національний банк упродовж 2021 року не застосовуватиме до надавачів фінансових послуг заходи впливу за порушення строків подання фінансової звітності, складеної на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі за умови, що відповідна звітність буде подана до 31 грудня 2021 року.

Такий строк установлено постановою Правління Національного банку України від 17 вересня 2021 року № 94 "Про подання учасниками ринку небанківських фінансових послуг фінансової звітності на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами".

Постанова набирає чинності з 21 вересня 2021 року та діє до 31 грудня 2021 року.

Водночас надавачі фінансових послуг мають дотримуватися встановлених строків подання звітності до Національного банку:

  • даних фінансової звітності у форматі XML відповідно до Реєстру показників, розміщеному на сторінках офіційного Інтернет-представництва НБУ;
  • фінансової звітності в іншому форматі, ніж XBRL, якщо таке подання передбачено діючими нормативно-правовими актами Нацкомфінпослуг/Держфінпослуг та прийнятими на їх заміну актами Національного банку.
Довідково

Звертаємо увагу, що 10 червня 2021 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку поінформувала суб'єктів звітування про технічну готовність системи фінансової звітності до використання та початок подання фінансової звітності. Аналогічне повідомлення також розміщене на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Також повідомляємо, що подання фінансової звітності у форматі XBRL до системи фінансової звітності можливе лише після реєстрації установи (методичні матеріали, посібники, інструкції та відеоматеріали щодо використання порталу системи фінансової звітності для суб’єктів звітування доступні на вебсайті порталу в розділі “Дистанційне навчання”/“Методичні матеріали для користувачів порталу СФЗ”). Процедура реєстрації в системі вважається завершеною після затвердження регулятором корпоративного профілю. Без затвердженого корпоративного профілю неможливо подати звітність до системи фінансової звітності.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини