Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк проводитиме інспекційні перевірки учасників ринків небанківських фінпослуг за новим ризик-орієнтованим підходом – визначено порядок

Національний банк проводитиме інспекційні перевірки учасників ринків небанківських фінпослуг за новим ризик-орієнтованим підходом – визначено порядок

Національний банк затвердив нове Положення про організацію, проведення та оформлення результатів інспекційних перевірок учасників ринків небанківських фінансових послуг. 

У липні 2020 року з набранням чинності закону про "спліт" Національний банк отримав повноваження проводити інспекційні перевірки учасників ринків небанківських фінансових послуг. 

Нове положення дозволить регулятору ефективно та системно здійснювати інспекційні перевірки згідно з новим ризик-орієнтованим підходом. Національний банк керуватиметься принципом пропорційності, оцінюватиме ризики та доцільність. Крім того, під час інспекційних перевірок регулятор отримуватиме актуальну інформацію про ринок, зможе запобігати правопорушенням та своєчасно комунікувати з учасниками ринку. 

Національний банк здійснюватиме:

  • планові інспекційні перевірки. Вони проводяться відповідно до річного плану, який затверджується Правлінням Національного банку до 25 грудня року, що передує року проведення перевірок. План перевірок на 2021 рік був оприлюднений у грудні минулого року;
  • позапланові інспекційні перевірки. Вони проводяться на підставі наказу Національного банку за наявності законних підстав.

Крім того, якщо до складу фінансової групи входять небанківські фінансові установи, які регулює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Національний банк може ініціювати перед нею проведення інспекційних перевірок учасників групи на консолідованій основі.

За результатами інспекційної перевірки Національний банк складатиме довідки та звіт. Довідки надаватимуться об’єкту перевірки на етапі завершення перевірки. А звіт міститиме рекомендації та враховуватиме можливі обґрунтовані заперечення до фактів, викладених у довідках. Якщо Національний банк виявлятиме порушення вимог законодавства в частині регулювання діяльності з надання фінансових послуг, то готуватиме пропозиції про надання розпорядження про усунення порушення та/або доцільність застосування до об’єкта перевірки адекватного заходу впливу. 

Положення про організацію, проведення та оформлення результатів інспекційних перевірок учасників ринків небанківських фінансових послуг затверджене постановою Правління Національного банку від 26 лютого 2021 року № 22 "Про затвердження Положення про організацію, проведення та оформлення результатів інспекційних перевірок учасників ринків небанківських фінансових послуг". Постанова набирає чинності з 03 березня 2021 року.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини