Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 7,5%

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 7,5%

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 7,5% річних. Водночас регулятор починає поступове згортання антикризових монетарних інструментів, що посилить ефект попередніх підвищень облікової ставки та сприятиме сповільненню інфляції.

Інфляція у травні прискорилася вище за прогноз Національного банку України насамперед через подорожчання окремих високоволатильних компонентів споживчого набору під впливом переважно короткострокових факторів.

У травні зростання споживчих цін сягнуло 9,5% у річному вимірі. Прискорення цінової динаміки пов'язано насамперед із тенденціями на світових товарних ринках, зокрема з подорожчанням природного газу та соняшникової олії. Значний внесок мала також низька база порівняння минулого року.

Базова інфляція в травні також прискорилася – до 6,9% р/р насамперед через подорожчання соняшникової олії та продуктів харчування, складовою виробництва яких є олія. Проте ознаки посилення фундаментального інфляційного тиску понад прогноз зараз не спостерігаються.  

Інфляційні очікування бізнесу та населення хоч і залишаються підвищеними, але стабілізувалися в останні місяці. 

Національний банк України очікує на сповільнення інфляції восени через поступове вичерпання ефекту низької бази порівняння, кращі врожаї та стабілізуючий вплив монетарної політики.

Упродовж найближчих місяців інфляційний тиск залишатиметься значним з огляду на переважно тимчасові чинники, зокрема на фактори пропозиції та низьку базу порівняння минулого року. Проте інфляція почне сповільнюватися вже у IV кварталі 2021 року та повернеться до цілі 5% у першому півріччі 2022 року.

Цьому сприятимуть нормалізація цін на світових товарних ринках, а також надходження на ринки нового більшого врожаю. Стриманіша монетарна політика Національного банку України має заспокоїти інфляційні очікування та послабити фундаментальний інфляційний тиск на горизонті впливу (9–18 місяців), у тому числі через валютний канал.

Основним припущенням, яке Правління Національного банку України бере до уваги, залишається продовження співпраці з МВФ.

Кредити МВФ є важливим джерелом фінансування дефіциту державного бюджету, а також позитивним сигналом для іноземних інвесторів. Співпраця з Фондом та іншими міжнародними партнерами сприятиме швидшому відновленню української економіки від наслідків коронакризи.

Ключовим ризиком, як і раніше, залишається поширення пандемії COVID-19.

З одного боку, нові штами пандемії та повільні темпи вакцинації в країні створюють ризики посилення карантинних обмежень, а також загрожують зниженням ділової активності, споживчого та інвестиційного попиту. Це стримуватиме інфляцію.

З іншого, – поступове згасання пандемії може вплинути на реалізацію відкладеного споживчого попиту, пришвидшити відновлення ділової активності та відповідно прискорити зростання споживчих цін.

Актуальними є також інші ризики: 

  • волатильність на глобальних ринках капіталу, зокрема через суттєвий сплеск інфляції у світі та ймовірне зростання премії за ризик;
  • різке погіршення умов торгівлі;
  • ескалація військового конфлікту.

Ураховуючи баланс ризиків, Правління Національного банку України зберегло облікову ставку на рівні 7,5%. Водночас було вирішено розпочати згортання антикризових монетарних інструментів, зокрема довгострокового рефінансування та процентного свопу.

Ці інструменти підтримали банківську систему та економіку України під час кризи, але за відновлення економічної активності вони втрачають свою актуальність. Їх поступове згортання сприятиме підвищенню спроможності Національного банку України впливати на інфляційні процеси. 

Національний банк України надалі готовий підвищувати облікову ставку, якщо суттєвіше посилення фундаментального інфляційного тиску та погіршення очікувань становитимуть загрозу для досягнення інфляційної цілі 5% у 2022 році.

Наступне рішення з облікової ставки ухвалюватиметься з урахуванням оновленого макроекономічного прогнозу, що буде опубліковано у липні 2021 року.

Збереження облікової ставки на рівні 7,5% ухвалене рішенням Правління Національного банку України від 17 червня 2021 року № 255-рш "Про розмір облікової ставки".

Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню Правлінням Національного банку України цього рішення, будуть оприлюднені 29 червня 2021 року.

Наступне засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики відбудеться 22 липня 2021 року відповідно до затвердженого та оприлюдненого графіка.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини