Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Національний банк звернувся до поліції щодо пошкодження застави за кредитом рефінансування банку "Фінансова ініціатива"

Національний банк звернувся до поліції щодо пошкодження застави за кредитом рефінансування банку "Фінансова ініціатива"

Національний банк у грудні 2019 року звернувся до правоохоронних органів щодо навмисного пошкодження заставленого майна, наданого ТОВ "Кристал" у заставу за кредитом рефінансування на 2 млрд грн, що видавався ПАТ "КБ "Фінансова ініціатива".

У 2014 році пов’язане з Олегом Бахматюком ТОВ "Кристал" надало Національному банку в заставу будівлі та споруди колишнього цукрового заводу, розташованого в м. Браїлів Вінницької області, загальною площею
23 тис. кв. м.

Невдовзі позичальник припинив обслуговування наданого кредиту, внаслідок чого НБУ розпочав процес судового стягнення боргу.

Національний банк отримав наказ господарського суду Вінницької області від 2 жовтня 2019 року щодо звернення стягнення на зазначене майно через його примусовий продаж на прилюдних торгах та розпочав його виконання.

Проте замість того, щоб співпрацювати з Національним банком щодо погашення заборгованості за кредитом рефінансування, ТОВ "Кристал" своєю бездіяльністю допустило псування заставленого майна, що призвело до зменшення його вартості в процесі примусового стягнення.

У жовтні 2019 року під час проведення державним виконавцем виконавчих дій щодо заставленого майна представниками Національного банку, які брали в них участь, встановлено, що стан цього майна значно погіршився, якщо порівнювати з його попереднім оглядом у травні 2018 року. 

"Більшості будівель завдано значної шкоди внаслідок вирізання обладнання цукрового заводу, яке було вмонтовано в будівлі. Водночас окремі будівлі зруйновано, що значно зменшує ринкову або ж початкову вартість майна на торгах та, відповідно, суму коштів від його продажу, що має надійти на погашення кредиту рефінансування", – проінформував начальник відділу супроводження виконавчого провадження Управління роботи з проблемними активами Євген Булавін.

Національний банк не виключає причетності керівництва ТОВ "КРИСТАЛ" до навмисного пошкодження заставленого майна. У зв’язку з цим подано відповідне звернення до правоохоронних органів про вчинення кримінального правопорушення.

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини