Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Новий випуск журналу Visnyk of the National Bank of Ukraine: прогнозування інфляції та ідентифікація бізнес-моделей страховиків

Новий випуск журналу Visnyk of the National Bank of Ukraine: прогнозування інфляції та ідентифікація бізнес-моделей страховиків

Національний банк України опублікував черговий випуск рецензованого наукового журналу Visnyk of the National Bank of Ukraine (раніше – "Вісник Національного банку України"). У цьому випуску розкриваються такі теми:

Комплекс моделей для прогнозування інфляції

У першій статті цього випуску Надія Шаповаленко тестує прогностичні властивості моделей, які використовує Національний банк України для короткострокового прогнозування Індексу споживчих цін (ІСЦ). 

Результати свідчать, що прогнози використовуваних моделей та їх поєднання перевершують ті, що отримані для моделей авторегресійного процесу (AR), майже для всіх компонентів ІСЦ. Водночас кожна окрема компонента ІСЦ має власну кращу модель для прогнозу, а комбіновані прогнози, отримані шляхом усереднення, дають якісно кращі прогнозні значення ІСЦ.

Дослідниця також приділяє увагу проблемі обмеженості даних для моделювання і прогнозування в умовах війни і пропонує шляхи вдосконалення поточного набору моделей для прогнозування ІСЦ за таких умов. 

Ідентифікація бізнес-моделей страховиків в Україні: кластерний аналіз та машинне навчання

Олександр Тарнавський та Віктор Коломієць у своїй статті досліджують бізнес-моделі українських страховиків протягом 2019-2020 років. Вивчаючи міграцію між групами, що визначені за допомогою кластерного аналізу, автори дійшли висновку, що страхові компанії, які дотримуються універсальної бізнес-моделі, є найбільш фінансово стабільними. Водночас перестраховики найчастіше залишають ринок і демонструють відповідно найменш стійкі фінансові результати. Висновки цієї статті мають практичне значення для страховиків та регулятора цього ринку.

Довідково

Журнал індексується базами IDEAS/RePEc, Index Copernicus International, DOAJ та ERIH Plus. З вересня 2015 року "Visnyk of the National Bank of Ukraine" публікується у відкритому доступі. Із 2019 року журнал має власний сайт. Мова оригіналу – англійська. Переклад українською буде додано пізніше.

Твердження та ідеї авторів, викладені в статтях журналу, не обов'язково відображають погляди членів редколегії або офіційну позицію Національного банку України.

Редакційна колегія журналу запрошує науковців, експертів, фінансистів та представників банківської і академічної спільноти долучитися до наукових пошуків у межах тематики журналу та надсилати дослідницькі матеріали для розгляду й публікації на адресу: [email protected]. Публікація для авторів – безплатна, переклад та редагування здійснює Національний банк.

Детальну інформацію про вимоги до статей можна отримати за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини