Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту
Одна фінансова установа поповнила ринок фінансових послуг та зареєстровано ще три колекторські компанії

Одна фінансова установа поповнила ринок фінансових послуг та зареєстровано ще три колекторські компанії

Товариство з обмеженою відповідальністю "СІТІКЕШ" (ЄДРПОУ 44211083) унесено до Державного реєстру фінансових установ. Також ТОВ “СІТІКЕШ” отримало три ліцензії на надання фінансових послуг –  на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, на надання послуг з фінансового лізингу та на надання послуг факторингу.

Водночас ТОВ "ЛІАРД ФІНАНС" (ЄДРПОУ 43575707) отримало три ліцензії на надання фінансових послуг –  на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, на надання послуг з фінансового лізингу та на надання послуг факторингу.

Нагадуємо, що ТОВ "ЛІАРД ФІНАНС" було внесено до Державного реєстру фінансових установ 2 липня 2021 року та не мало ліцензій на надання фінансових послуг.

Крім того, продовжується реєстрація колекторських компаній. Ще три юридичні особи пройшли реєстрацію в Національному банку та набули статусу колекторських компаній:

  • ТОВ "ЮФ "ЕВЕРЛІҐАЛ" (ЄДРПОУ 43016878);
  • ТОВ "СНЕЙК ФІНАНС" (ЄДРПОУ 43874138);
  • ТОВ "ВНУТРІШНЯ ВИКОНАВЧА СЛУЖБА" (ЄДРПОУ 38447964).

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив на засіданні 22 вересня 2021 року.

На сьогодні Національним банком України зареєстровано тринадцять колекторських компаній.

В Україні у 2021 році вперше з’явилося законодавче регулювання поведінки колекторських компаній та фінансових установ під час врегулювання простроченої заборгованості за споживчими кредитами. Щоб мати можливість надавати колекторські послуги, установа повинна пройти реєстрацію в НБУ.

Усі компанії, які на день уведення в дію відповідних законодавчих вимог здійснювали діяльність з урегулювання простроченої заборгованості й планували продовжувати її, мали місячний термін (із 14 липня до 13 серпня 2021 року), щоб подати до Національного банку необхідні документи для включення до реєстру колекторських компаній (далі – реєстр). Національний банк за результатами опрацювання поданих документів здійснює реєстрацію установ, які відповідають усім вимогам законодавства.

Інші юридичні особи, що планують набуття статусу колекторської компанії, мають необмежені строки звернення з цією метою до Національного банку.

Національний банк нагадує, що лише компанії, внесені до реєстру, матимуть право надавати послуги з урегулювання заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб.

Звертаємо увагу, що після 14 жовтня 2021 року у разі відсутності компанії в реєстрі, кредитодавець чи новий кредитор будуть зобов’язані достроково розірвати договір із нею на надання послуг із урегулювання простроченої заборгованості.

Довідково

Перевірити чинні ліцензії фінансових установ можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

Інформацію про зареєстровані колекторські компанії розміщено на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку за посиланням. Доступ до неї є цілодобовим та безоплатним. Завдяки інформації з реєстру кредитодавці й споживачі фінансових послуг завжди зможуть перевірити відомості про колекторську компанію.

 

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини