Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Шість фінансових установ добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України відкликав (анулював) ліцензії на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів) у шести фінансових установ на підставі поданих ними заяв. 

Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив такі рішення на засіданні 2 квітня 2021 року:

1. Відкликати усі наявні ліцензії:

  • у ПТ "ЛОМБАРД "УКРАЇНСЬКИЙ" МАЛЬКО В.Ю. І КОМПАНІЯ" (ЄДРПОУ 37763692) одну ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту;
  • у ПРАТ "СК "СТАР-ПОЛІС" (ЄДРПОУ 39989758) 10 ліцензій на здійснення страхової діяльності;
  • у Кредитної спілки "Співдружність" (ЄДРПОУ 26347059) дві ліцензії – на надання коштів у позику, в тому числі й на умовах фінансового кредиту, а також на залучення фінансових активів із зобов’язанням щодо наступного їх повернення.

Додатково повідомляємо, що активи ПТ "ЛОМБАРД "УКРАЇНСЬКИЙ" МАЛЬКО В.Ю. І КОМПАНІЯ" становили 1,1 млн грн або 0,03% від загального обсягу активів ломбардів станом на 1 січня 2021 року.

Обсяг страхових премій ПРАТ "СК "СТАР-ПОЛІС" за 2020 рік становив 525,7 млн грн, а вартість активів – 40,7 млн станом на 31 грудня 2020 року. Частка ринку компанії за страховими преміями становила 1,3% від загального обсягу страхових премій. Компанія займалася переважно страхуванням майна та фінансових ризиків, а також страхуванням від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ. Частка премій від цих видів страхування становила 70% від валових страхових премій компанії станом на 31 грудня 2020 року. Компанія повідомила, що має 465 діючих договорів, укладених виключно з юридичними особами, та не має невиконаних (прострочених) зобов’язань перед страхувальниками.

Зобов’язання Кредитної спілки "Співдружність" становили 11,00 тис. грн (0,00007% від обсягу ринку) станом на 1 січня 2021 року, а її активи – 2,7 млн грн (0,1% від загального обсягу ринку).

2. Відкликати ліцензію на надання гарантій:

  • у ТОВ "ФК "АКЦЕНТ ФІНАНС" (ЄДРПОУ 41892459);
  • у ТОВ "АСТРА.ФІНАНС" (ЄДРПОУ 42827160);
  • у ТОВ "ФК "КАРРОН" (ЄДРПОУ 42015166).

Варто додати, що ці фінансові компанії продовжують свою діяльність та мають чинні ліцензії на інші види діяльності. У них були відкликані ліцензії виключно на надання гарантій. 

У грудні 2020 року Національний банк нагадав усім фінансовим компаніям-гарантам про необхідність виконання обов’язкових нормативів. Дві третини фінансових компаній-гарантів із 354 ліцензованих не дотримуються вимог нормативів та мають хоча б один невиконаний норматив. Про це свідчать результати поданої фінансової звітності за девʼять місяців 2020 року.

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Перевірити чинні ліцензії можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини