Звичайна версія сайту
Перейти до вмісту

Шість компаній виключені з реєстру фінустанов та шість установ добровільно відмовилися від ліцензій

Національний банк України виключив ПТ “ЛОМБАРД “АМЕТИСТ” МАЛТИЗ І КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 36876613), ТОВ “ФК “АЛЬКОР” (ЄДРПОУ 42736283), Кредитну спілку “Нафтогазкредит” (ЄДРПОУ 20564182), ПРАТ “АЛЬЯНС-ГАРАНТ” СТРАХОВА КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 22897640), ПРАТ СК "ТЕКОМ-ЖИТТЯ" (ЄДРПОУ 32509024) та ПРАТ “СК “КАПІТАЛ-СТРАХУВАННЯ” (ЄДРПОУ 34807946) із Державного реєстру фінансових установ на підставі їх власних заяв.

Такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг (далі – Комітет)  ухвалив на засіданні 9 липня 2021 року.

ТОВ “ФК “АЛЬКОР” мало чотири ліцензії – на надання послуг з факторингу, на надання послуг з фінансового лізингу, на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, а також на надання гарантій. Ліцензію на надання гарантій було анульовано 30 квітня 2021 року, а решту – 11 червня 2021 року.

ПТ “ЛОМБАРД “АМЕТИСТ” МАЛТИЗ І КОМПАНІЯ” мало ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту, яку було анульовано 18 червня 2021 року.

Кредитна спілка “Нафтогазкредит” мала ліцензію на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів), а саме на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту. Ліцензію було анульовано на цьому ж засіданні Комітету за заявою кредитної спілки.

У цієї кредитної спілки були відсутні зобов’язання перед членами у вигляді внесків (вкладів) членів на депозитні рахунки станом на 1 квітня 2021 року. Водночас інші зобов’язання спілки становили 269 тис. грн. (частка від обсягу ринку кредитних спілок – 0,02%), а активи – 3,2 млн грн (частка від обсягу ринку кредитних спілок – 0,14%).

ПРАТ “АЛЬЯНС-ГАРАНТ” СТРАХОВА КОМПАНІЯ” мало двадцять одну ліцензію на добровільні та обов’язкові види страхування. Їх було анульовано на цьому ж засіданні Комітету за заявою страховика.

Ця страхова компанія порушувала обов’язкові фінансові нормативи, тому Національний банк 21 квітня 2021 року застосував до неї захід впливу, а саме – тимчасово зупинив ліцензії. Також страховик не подав до НБУ звітність за І квартал 2021 року. У результаті регулятор застосував ще один захід впливу, а саме – зобов’язав вжити заходів для усунення порушення та його причин до 6 липня 2021 року. Станом на дату прийняття рішення про анулювання всіх ліцензії та виключення з реєстру страхова компанія не виконала застосовані заходи впливу та не усунула порушення.

Обсяг страхових премій компанії становив 217,7 млн грн станом на 31 грудня 2020 року, а вартість активів – 58,9 млн грн. Страховик здійснював діяльність переважно за добровільним страхуванням кредитів та обов’язковим авіаційним страхуванням цивільної авіації. Частка премій за цими видами страхування у 2020 році становила 88% від валових страхових премій компанії.  За інформацією страховика, станом на 9 червня 2021 року компанія не має діючих договорів страхування/перестрахування та невиконаних/прострочених зобов’язань перед страхувальниками (вигодонабувачами).

ПРАТ СК "ТЕКОМ-ЖИТТЯ" мало одну ліцензію на здійснення страхування життя, яка була анульована на цьому ж засіданні Комітета.

Обсяг страхових премій компанії становив 0,06 млн грн станом на 31 березня 2021 року, а вартість активів – 59,39 млн грн. За наданою компанією інформацією, частина договорів страхування життя та страхових резервів за ними передані ПРИВАТНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ “СТРАХОВА КОМПАНІЯ “ФОРТЕ ЛАЙФ” (ЄДРПОУ 33940722).  Також страховик повідомив, що станом на 17 червня 2021 року не має зобов’язань за договорами страхування життя та перестрахування, чинних договорів страхування життя/перестрахування та невиконаних (прострочених) зобов’язань перед страхувальниками (вигодонабувачами).

ПРАТ “СК “КАПІТАЛ-СТРАХУВАННЯ” мало 12 ліцензій на провадження діяльності із надання фінансових послуг у сфері страхування. Усі ліцензії на підставі заяви страховика анульовано 28 травня 2021 року.

Обсяг страхових премій компанії становив 122,5 млн грн станом на 31 грудня 2020 року. Частка ринку компанії за страховими преміями за ризиковими видами страхування становила 1% від загального обсягу.  Майже 88% в портфелі страховика займали такі види страхування: фінансових ризиків, страхування від вогневих ризиків та ризиків стихійних явищ, майна, вантажів та багажу, а також медичне страхування. Компанія повідомила, що не має прострочених зобов’язань перед страхувальниками (вигодонабувачами).

Крім того, Національний банк відкликав (анулював) ліцензії на надання фінансових послуг шести установам.

Так, відкликані усі наявні ліцензії у:

  • ТОВ “ФК “ФАКТОР ОНЛАЙН” (ЄДРПОУ 40594622) одну ліцензію на надання послуг з факторингу;
  • Кредитної спілки “Нафтогазкредит” (ЄДРПОУ 20564182) одну ліцензію на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту;
  • ПРАТ “АЛЬЯНС-ГАРАНТ” СТРАХОВА КОМПАНІЯ” (ЄДРПОУ 22897640) 21 ліцензію на добровільні та обов’язкові види страхування;
  • ПРАТ СК "ТЕКОМ-ЖИТТЯ" (ЄДРПОУ 32509024) одну ліцензію на здійснення страхування життя.

Також відкликані дві ліцензії – на надання послуг з фінансового лізингу та на надання коштів у позику, в тому числі і на умовах фінансового кредиту – у:

  • ТОВ “ПРОФЕСІЙНІ ПЛАТІЖНІ СИСТЕМИ” (ЄДРПОУ 41821896);
  • ТОВ “ФК “КРЕДО-АВЕРС” (ЄДРПОУ 40487629).

Водночас обидві фінансові компанії продовжують свою діяльність та мають чинні ліцензії на інші види діяльності, а саме – на надання послуг з факторингу.

Довідково

Після відкликання ліцензій фінансова установа позбавляється права провадити діяльність за видами відкликаних ліцензій. Відкликання ліцензій не позбавляє фінансову установу від виконання своїх зобов’язань за договорами про надання фінансових послуг.

Перевірити чинні ліцензії можна на сайті Національного банку України: небанківської фінансової установи – за посиланням, юридичної особи-лізингодавця – за посиланням.

 

Теги
Підписка на сповіщення

Підписатися на оперативні сповіщення про новини